Η Διαχρονική Αξία του Έπους του ’40

Η διαχρονική αξία του Έπους του ’40

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Η Ελλάδα κατά την ιστορική της διαδρομή, από την αρχαιότητα  μέχρι σήμερα, αντιμετώπισε πολλές φορές εθνικές κρίσεις και έξωθεν επιβουλές, που έρχονταν απειλητικές να σβήσουν το φως του πολιτισμού της, που φώτιζε τον δρόμο της ανθρωπότητας. Όμως πάντα ο Ελληνικός λαός μπροστά στις κρίσιμες στιγμές στεκόταν πιστός στο ιστορικό του χρέος. Με ένα «Μολών λαβέ» πολεμούσε για τα ιερά ιδανικά του ανθρώπου, το δίκαιο και την ελευθερία.       .

Ο Μαραθώνας, οι Θερμοπύλες, οι Πλαταιές, το Μεσολόγγι, τα Δερβενάκια, η Πίνδος, το Αργυρόκαστρο,  είναι μόνο μερικά από τα φωτεινά κατορθώματα των αγώνων των προγόνων μας ενάντια στην πλεονεξία, τη βαρβαρότητα και τη ματαιοδοξία.

Η 28η Οκτωβρίου 1940, αποτελεί την έναρξη του Ελληνικού αγώνα εναντίον των επιδρομέων Ιταλών, κατά τη διάρκεια του οποίου η Πατρίδα μας έγραψε καινούριες σελίδες δόξας, ηρωισμού και αυτοθυσίας, επιβεβαιώνοντας ηχηρά ότι η μεγαλοσύνη των λαών  δεν μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πύρωμα.

Η εποποιία του 1940 καταγράφηκε στην ιστορία ως ο μεγάλος άθλος του Ελληνισμού. Μία πολεμική εποποιία, δομικό στοιχείο της  μνημειακής ιστορίας μας, που θα είναι εκ νέου  η κινητήριος δύναμη με την οποία ένας λαός μας ξεπερνά τις προκλήσεις, τις  αποστροφές, τα εμπόδια ή τις ατυχίες της ιστορίας.

Στο κλίμα της παγκοσμιοποίησης και του προοδευτισμού μπορεί οι λέξεις θυσίες, αγώνες και ηρωισμός να είναι απαγορευμένες, ο πλούτος να φαντάζει ως μοναδικό εργαλείο καταξίωσης και δύναμης,  η Σημαία και ο Εθνικός Ύμνος να βαφτίστηκαν μισαλλοδοξία, συντηρητισμός και εθνικισμός, η ξενομανία να αποτελεί συνώνυμο προόδου και ανάπτυξης. Ωστόσο, ήρωες σαν του έπους του ’40  ορθώνονται διαχρονικά ως ανάχωμα απέναντι στη λήθη και τη παραποίηση της ιστορικής αλήθειας, προβάλλοντας τα ιδανικά της Δημοκρατίας, της μεγαλοψυχίας,  της αξιοπρέπειας, της συνέπειας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και του χρέους απέναντι στην Πατρίδα.

Ας αφουγκραστούμε τη φωνή της καρδιάς τους κι ας κάνουμε κτήμα μας αυτές τις διαχρονικές αξίες, έτσι ώστε να μεταλαμπαδευτούν ακέραιες στις επόμενες γενιές Ελλήνων, κρατώντας το Έθνος μας όρθιο και υπερήφανο.

Τιμή και δόξα στους αθάνατους νεκρούς του έπους του ’40!

Χρόνια πολλά σ΄ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες!

 

Εκ του γραφείου του

Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail