Παρουσίαση Ενότητας

Ο νομός Φλώρινας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μακεδονίας, μεταξύ των παραλλήλων 40°56’Β και 40°57 Ά και 21°50′ Α. Συνορεύει βόρεια με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δυτικά με την Αλβανία και τον νομό Καστοριάς, νότια με τον νομό Κοζάνης και ανατολικά με τους νομούς Πέλλας και Κοζάνης.

Ο νομός Φλώρινας, σύμφωνα με τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης, είναι ένας από τους τέσσερις που συγκροτούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και αποτελείται από τους Δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών. Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας είναι η 2η μεγαλύτερη σε πληθυσμό Π.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Δημογραφικά χαρακτηριστικά της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας

Έκταση (τ.χλμ.) 1.924
Πραγματικός πληθυσμός
1991 53.147 2001 54.768 2011 51.080
Πυκνότητα πληθυσμού
1991 27.623 2001 28.466 2011 26.549

Πηγή: ΕΣΥΕ

 

Σύμφωνα με τη διάρθρωση του Α.Ε.Π., η εξόρυξη και η παραγωγή ενέργειας συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός ποσοστού 30,5% αναφορικά με τη συμμετοχή του δευτερογενή τομέα., που είναι από τα υψηλότερα στη χώρα. Ο πρωτογενής τομέας συμμετέχει με ποσοστό 14,3%, που είναι το υψηλότερο στη Δυτική Μακεδονία δείχνοντας μια εξαιρετική δυναμική, ενώ ο τριτογενής συμμετέχει με 55,2%. Κατά συνέπεια από την άποψη της σύνθεσης του Α.Ε.Π., η Π.Ε. Φλώρινας παρουσιάζει την πλέον ισορροπημένη εικόνα στη Δυτική Μακεδονία.

Παρά το γεγονός ότι κατά τη τελευταία δεκαετία παρουσίασε συνολική πληθυσμιακή μείωση κατά 7%, παρουσιάζει μια σειρά ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με άλλες Περιφερειακές Ενότητες:

  • Φυσική πύλη προς την Αλβανία και κυρίως την ΠΓΔΜ (FYROM).
  • Πόλος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης του τομέα.
  • Η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων λιγνίτη (αυτονομία πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) και τα δημόσια και ιδιωτικά ορυχεία.
  • Η περιοχή διακρίνεται για την παρθένα φυσική ομορφιά, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού του πλούσιου υδάτινου και ορεινού όγκου (έξι λίμνες, Εθνικός Δρυμός Πρεσπών) και την ύπαρξη σημαντικών πολιτιστικών στοιχείων (Βυζαντινά μνημεία, ιστορικό κέντρο, παραδοσιακούς οικισμούς πινακοθήκη, αξιόλογης μουσικής δραστηριότητας). Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν προβληθεί ικανοποιητικά καθιστούν την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης της Περιφέρειας.
  • Η ύπαρξη του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας Πισοδερίου.
  • Οι ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού.
  • Η ύπαρξη Βιομηχανικής Περιοχής στα όρια του Δήμου Φλώρινας, καθώς και μεμονωμένων υποδομών αποθήκευσης και διανομής.
  • Η μακρόχρονη παρουσία τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή που στηρίζουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα διαθέτει τα παρακάτω τμήματα ΑΕΙ που υπάγονται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας:

            Παιδαγωγική Σχολή (με έδρα τη Φλώρινα)

               -Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

               -Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών

            Σχολή Καλών Τεχνών (με έδρα τη Φλώρινα)

               -Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

            καθώς και τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας με τα Τμήματα ΤΕΙ:

               -Τμήμα Φυτικής Παραγωγής

               -Τμήμα Ζωικής Παραγωγής

               -Τμήμα Εμπορίας & Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων

  • Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας διαθέτει, λόγω του ανάγλυφου και της ύπαρξης αρκετών εκτάσεων ένα ανεπτυγμένο πρωτογενή τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κτηνοτροφία. Η γεωργία είναι περισσότερο ανεπτυγμένη στο βορειοδυτικό τμήμα της περιοχής (Πρέσπες), με την παραγωγή της παραδοσιακής καλλιέργειας του φασολιού (ΠΟΠ). Στην υπόλοιπη περιοχή υπάρχουν καλλιέργειες αμπελιών, σιτηρών, πιπεριάς, πατάτας, καλαμποκιού και ζωοτροφών. Το υφιστάμενο δυναμικό και οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη της Βιολογικής Κτηνοτροφίας και Γεωργίας

(πηγή: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2011 – 2014, άρ. 268, ν. 3852/2010, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Δεκέμβριος 2011).

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail