Με λαμπρότητα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην πόλη της Φλώρινας

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Με την πρέπουσα επισημότητα, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας κατά της πανδημίας (Covid -19), εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην πόλη της Φλώρινας.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου 2021, με την ανάπεμψη επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Εφέδρων Αξ/κών & Ανθ/στών.

 

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα, ημέρα Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021, στην πόλη της Φλώρινας, με την επίσημη δοξολογία στον Ι. Μ. Ν. Αγίου Παντελεήμονος, την Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Γ. Μόδη και την καθιερωμένη παρέλαση μαθητικών, πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων επί της Λεωφόρου Μακεδονομάχων, την οποία παρακολούθησαν δια ζώσης οι Αρχές και οι πολίτες της πόλης.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, ο Γ.Γ.  Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, κ. Γεώργιος Σταμάτης οι Βουλευτές της  Π.Ε. Φλώρινας, κ. Γιάννης Αντωνιάδης και κ. Θεοπίστη Πέρκα, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές, ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βασίλης Γιαννάκης, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Ιορδανίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φλώρινας κ. Κων/νος Ρόζας, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και οργανώσεων.

 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, κ. Ιωάννης Κιοσές, μετά το πέρας της παρέλασης, εξέδωσε το ακόλουθο μήνυμα:

«Η 28η Οκτωβρίου 1940, αποτελεί την έναρξη του Ελληνικού αγώνα απέναντι στις δυνάμεις της βίας και του ολοκληρωτισμού, κατά τη διάρκεια του οποίου η Πατρίδα μας έγραψε καινούριες σελίδες δόξας, ηρωισμού και αυτοθυσίας, επιβεβαιώνοντας ηχηρά ότι η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πύρωμα.

Η εποποιία του 1940 καταγράφηκε στην ιστορία ως ο μεγάλος άθλος του Ελληνισμού. Μία πολεμική εποποιία, δομικό στοιχείο της  μνημειακής ιστορίας μας, που συνιστά την προμετωπίδα του Φρονήματος του Ελληνικού Λαού και του Έθνους μας.

Τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιτάσσει η υγειονομική συγκυρία, αποδώσαμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες του έπους του ’40, που ορθώνονται διαχρονικά ως ανάχωμα απέναντι στη λήθη και τη παραποίηση της ιστορικής αλήθειας.

Από τις λαμπρές στιγμές της ιστορίας μας αντλούμε διδάγματα και παρακαταθήκες, που συμβάλουν στη διαφύλαξη του ηθικού πολιτισμού και των αξιών της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα !!!

Χρόνια Πολλά Φλωρινιώτες – Φλωρινιώτισσες !!!»

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail