Απολογισμός πεπραγμένων έργων και δράσεων της Π.Ε. Φλώρινας έτους 2020 – Μέρος 3ο

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας επιδιώκει συστηματικά και αδιάλειπτα να αναδείξει την πολιτισμική μας κληρονομιά και να συμβάλει στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης της περιοχής.

Έργα με Τουριστική και Πολιτιστική Πτυχή

α. Αρχαιολογικός Χώρος Πετρών.

Στις Πέτρες Αμυνταίου γίνονται νέες ανασκαφές και αναστηλώσεις του οικισμού,μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος, για την ανάδειξη του Νότιου Πλατώματος του Αρχαιολογικού χώρου Πετρών. Η ολοκλήρωση των εργασιών θα συντελέσει στην τουριστική ανάπτυξη της Π.Ε. Φλώρινας.

β. Ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο ¨Έπαυλη Αλεξάνδρου¨.

   Η Έπαυλη του Αλεξάνδρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστατα ιδιωτικά ρωμαϊκά συγκροτήματα πλούσιων Ελλήνων ,το οποίο ήρθε στην επιφάνεια ως αποτέλεσμα  των ανασκαφών στο Λεκανοπέδιο του Αμυνταίου. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την εκτέλεση έργων  αναστηλώσεων, στερεώσεων, συντηρήσεων αρχαίων μνημείων, διαμορφώσεις αρχαιολογικών χώρων κτλ.

γ. Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βεύης.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι ένας μικρός μονόχωρος ξυλόστεγος ναός. Παρά το μικρό του μέγεθος, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του 15ου αιώνα με στοιχεία τυπολογικά και κατασκευαστικά που ανάγονται στη βυζαντινή ναοδομία του 12ου και 13ου αιώνα. Το έργο εντάχθηκε το 2019 με τίτλο «ΣΤΕΡΕΩΣΗ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΥΗΣ, Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ» και είναι σε εξέλιξη.

δ. Αναβάθμιση Χιονοδρομικού Κέντρου Βίγλας – Πισοδερίου

Το έργο είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Για την ωρίμανση του, συντάχθηκε από την ΑΝ.ΚΟ Α.Ε. ο φάκελος της Μ.Π.Ε και κατατέθηκε στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (Ε.Υ.ΠΕ.) του Υπουργείου.

Ο προϋπολογισμός Μελέτης ανέρχεται περί τα 6,5 εκ. €.  και αναμένουμε την επίσημη απόφαση από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

ε. Υποδομές (οδοποιίας) για την Στήριξη της Επιχειρηματικότητας στην Π.Ε. Φλώρινας με Δικαιούχους:

  1. Την Π.Ε. Φλώρινας
  2. Τον Δήμο Φλώρινας
  3. Τον Δήμο Πρεσπών
  4. Τον Δήμο Αμυνταίου

Με Συνολικό προϋπολογισμό 2,1 εκ.  € από το ΠΔΕ 2020 η δράση αφορά σε υποδομές οδοποιίας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας . Προβλέπεται να γίνουν εργασίες κατασκευής – συντήρησης – ασφαλτόστρωσης σε τμήματα υφιστάμενων αγροτικών δρόμων, λόγω έντονων φθορών(καθιζήσεις, ρηγματώσεις, λακκούβες κ.λ.π.).

στ. Παρουσίαση του Πλάνου ΄΄Διαχείρισης Κρίσης στον Ξενοδοχειακό Κλάδο της Δυτικής Μακεδονίας΄΄ στην Π.Ε. Φλώρινας

Με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής,πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις στην Π.Ε. Φλώρινας, με τη συμμετοχή των ξενοδοχο-επιχειρηματιών, για την υλοποίηση του προγράμματος ΄΄Διαχείρισης Κρίσης στον Ξενοδοχειακό κλάδο της Δυτικής Μακεδονίας΄΄, για τα καταλύματα και τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

  • Μεταβείτε στην ηλεκτρονική σελίδα της Π.Ε. Φλώρινας και παρακολουθείστε τις διαφάνειες παρουσίασης του ετήσιου απολογισμού, μ΄ ένα κλίκ στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://florina.pdm.gov.gr/wp-content/uploads/2021/02/PE-Florinas-Etisios-apologismos-2020.pdf

 

Ακολουθεί μέρος 4ο.

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail