Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ίδρυση Θύλακα Καινοτομίας στη Φλώρινα

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ίδρυση Θύλακα Καινοτομίας στη Φλώρινα

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ίδρυση Θύλακα Καινοτομίας στη Φλώρινα

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ίδρυση Θύλακα Καινοτομίας στη Φλώρινα, σήμερα Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Φλώρινας, παρουσία των άμεσα ενδιαφερόμενων φορέων, επιχειρηματιών και εκπροσώπων τους.

Το Πρόγραμμα ίδρυσης υποδομών/θυλάκων καινοτομίας στη Δυτική Μακεδονία αφορά στην ένταξη σε οικοσύστημα έντασης της γνώσης και της εφαρμογής των καινοτόμων δράσεων, ιδίως στους ακόλουθους τομείς:

α) Έξυπνες και καθαρές μορφές ενέργειας και αποθήκευσης.

β) Ψηφιακή μετάβαση στους τομείς αστικού περιβάλλοντος, ενέργειας, γεωργίας και εναλλακτικού τουρισμού.

γ) Κυκλική οικονομία.

δ) Ανάπτυξη βιομηχανικών εφαρμογών βιο-οικονομίας, αγρο-διατροφής και φαρμακευτικής από προϊόντα γεωργικής παραγωγής της Περιφέρειας με αξιοποίηση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

ε) Τεχνολογιών υδρογόνου.

 

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ίδρυση Θύλακα Καινοτομίας στη Φλώρινα

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ίδρυση Θύλακα Καινοτομίας στη Φλώρινα

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ίδρυση Θύλακα Καινοτομίας στη Φλώρινα

 

Στις δραστηριότητες της Ζώνης Καινοτομίας Δυτ. Μακεδονίας, ο Επιχειρησιακός Συντονισμός του Οικοσυστήματος Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει:

 

  • Συντονισμό/συνέργεια των παραγόντων οικοσυστήματος.
  • Ενέργειες προβολής σε διεθνές επίπεδο για Προσέλκυση ξένων/ εθνικών τεχνολογικών επενδύσεων.
  • Συντονισμό/ενσωμάτωση πρωτοβουλιών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομικής επιχειρηματικότητας στα πλαίσια ΠΕΠ και ΣΔΑΜ , Clusters, Θερμοκοιτίδες, κλπ.).
  • Συνέργεια στη διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης, ολοκληρωμένη υποστήριξη από την ιδέα μέχρι τη διεθνή ανάπτυξη.
  • Ανάπτυξη εργαλείου εφαρμογής Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης και υποστήριξη του ΠΣΕΚ.
  • Συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα Αναπτυξιακών Επενδύσεων (τέως ΤΑΝΕΟ), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εξειδικευμένες χρηματοοικονομικές ομάδες για τη δημιουργία περιφερειακού Ταμείου / VC Fund Καινοτομίας.

Στη Φλώρινα αναμένεται σύντομα η παρουσίαση του τελικού σχεδίου για το λειτουργικό πλαίσιο του Θύλακα. Οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και ενδιαφερόμενοι ιδιώτες, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη σχετική διαβούλευση κατά την παραπάνω παρουσίαση, και να βοηθήσουν έτσι στη διαμόρφωση των παραμέτρων λειτουργίας του Θύλακα Καινοτομίας Φλώρινας.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ενώ τον συντονισμό επωμίστηκε  ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Κωνσταντίνος Τσανακτσίδης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλειος Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης και ο Υπεύθυνος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Άμπας. τις λεπτομέρειες για τα πρώτα βήματα της ίδρυσης του Θύλακα, εκ μέρους του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων/Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ) παρουσίασε -μέσω τηλεδιάσκεψης- ο  Διονύσης Γιαννακόπουλος.Στις εργασίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων,η Αντιδήμαρχος Φλώρινας Σοφία Φουδούλη, η Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημόνων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αικατερίνη Μέλφου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Παπαθανασίου, η καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Ελένη Κασαπίδου, ο επιχειρηματίας και μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Βασίλης Τιριακίδης, ο ιδιοκτήτης της ΒΙΟΦΛΩ Μ. ΕΠΕ Κωνσταντίνος Μπουτάκης και ο σύμβουλος επιχειρήσεων και συνεργάτης του κτήματος ΑΛΦΑ Κωνσταντίνος Νίκου.

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail