Πρόγραμμα εκδηλώσεων στην πόλη της Φλώρινας για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών
Πρόγραμμα εκδηλώσεων στην πόλη της Φλώρινας για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος

Σύμφωνα με το Π.Δ.304/2001 το οποίο εκδόθηκε σε εξουσιοδότηση του Ν. 2645/1998, καθιερώθηκε η 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τον Τουρκικό Κράτος.

Η εν λόγω επέτειος έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος που είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

Στην Π.Ε. Φλώρινας, οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022. Οι εκδηλώσεις και η κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, για την πρόληψη τυχόν διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19).

 Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Φλώρινας σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:

 1. Γενικός σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα (8:00 π.μ.) μέχρι και τη δύση του ηλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2022.
 2. Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων Καταστημάτων, Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ, Τραπεζών και Καταστημάτων Κοινής Ωφελείας από τη δύση του ηλίου της 18ης Σεπτεμβρίου μέχρι τις πρωινές ώρες της 19ης Σεπτεμβρίου 2022.
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022
 • ώρα 10:30: Ιερό Μνημόσυνο για τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας, όπου θα παρευρίσκονται οι σημαιοφόροι των Σχολικών Μονάδων της πόλης με τις Σημαίες τους.
 • ώρα 11:15: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Πλατείας Ι. Ιωαννίδη, οδός Κιουταχείας (κοντά στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό) όπου θα παρευρίσκονται οι σημαιοφόροι των Σχολικών Μονάδων με τις Σημαίες τους.
  • Ομιλήτρια για τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η κα. Αναστασία Κωφίδου, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Κιουταχειωτών Μικρασιατών Φλώρινας.
 • ώρα 18:30: Ημερίδα για την καταστροφή της Κιουτάχειας και τους πρόσφυγες στη Φλώρινα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου Φλώρινας.
 • Κατάθεση στεφάνων από τους :
  • Βουλευτές Π.Ε. Φλώρινας
  • Δήμαρχο Φλώρινας
  • Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας
  • Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Φλώρινας (Διοικητή 1ου Συντάγματος Πεζικού)
  • Εκπρόσωπο Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • Διοικητή 3ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης
  • Αστυνομικό Διευθυντή Φλώρινας
  • Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας
  • Πρόεδρο Κοινότητας Φλώρινας
  • Από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου ή άλλου Φορέα επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τον Τουρκικό Κράτος, κατόπιν επικοινωνίας με την αρμόδια υπηρεσία στα τηλέφωνα 23850 54581 και 54574, το αργότερο έως το μεσημέρι (13:00)της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου 2022.
 • Σιγή ενός λεπτού
 • Εθνικός Ύμνος
 • Πέρας Τελετής

 

Συμμετοχή στις Εκδηλώσεις

Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας παρακαλούνται να παραστούν οι Τοπικές Αρχές και οι πολίτες.

Μέριμνα για τις επετειακές εκδηλώσεις

 1. Η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας παρακαλείται να ρυθμίσει το θρησκευτικό τελετουργικό.
 2. Ο Ανώτερος Διοικητής  Φρουράς  Φλώρινας  παρακαλείται  να  φροντίσει για:

α) Την απόδοση τιμών από Τμήμα Στρατού κατά την κατάθεση στεφάνων.

β) Την τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού και την απόδοση τιμών στον χώρο του Μνημείου της Πλατείας Ι. Ιωαννίδη, οδός Κιουταχείας (κοντά στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό).

 1. Ο Αστυνομικός Δ/ντής Φλώρινας παρακαλείται να φροντίσει για:

α) Την τήρηση των μέτρων τάξης.

β) Την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

 1. Τελετάρχης κατά την επιμνημόσυνη δέηση της 18ηςΣεπτεμβρίου στο Μνημείο της Πλατείας Ι. Ιωαννίδη, οδός Κιουταχείας (κοντά στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό) ορίζεται με μέριμνα της Δ/νσης Α΄θμιας ή Β’θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας.
 1. Ο Δήμαρχος Φλώρινας παρακαλείται να φροντίσει για:

α) Τον Σημαιοστολισμό της πόλης.

β) Τη διάθεση της Φιλαρμονικής του Δήμου για τις εκδηλώσεις της 18ης Σεπτεμβρίου 2022.

γ) Την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό των χώρων εκδηλώσεων.

 1. Οι τοπικοί ραδιοφωνικοί Σταθμοί και ο τοπικός Τύπος παρακαλούνται όπως ανακοινώνουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

 

Φλώρινα 13 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ Θ. ΒΟΣΔΟΥ

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail