Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην πόλη της Φλώρινας

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην πόλη της Φλώρινας

Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα εορτάσθηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην πόλη της Φλώρινας, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά παράλληλα και τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Αγίας και Φωτοφόρου Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, όπου, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Φλώρινας, αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Εφέδρων Αξιωματικών. Στη συνέχεια, στο αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ». Μετά την προσφώνηση του Προέδρου του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Κωνσταντίνου Ραπτόπουλου τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κος Δημήτριος Παπαδόπουλο, Φιλόλογος – Μουσικολόγος του 1ου ΓΕΛ Φλώρινας.  Η μεικτή χορωδία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», υπό τη διεύθυνση της κας Αλεξάνδρας Παπά, παρουσίασε επετειακό πρόγραμμα προς τιμή του Φλωρινιώτη ήρωα του Βορειοηπειρωτικού Έπους Δημητρίου Λιώτση με έργα του.

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, ανήμερα της επετείου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας εψάλη η καθιερωμένη Επίσημη Δοξολογία, και ακολούθως, αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Γ. Μόδη. Ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση μαθητικών, πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, καθώς μηχανοκίνητων τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας επί της Λεωφόρου Μακεδονομάχων, την οποία παρα-κολούθησαν οι Αρχές και οι πολίτες της πόλης.

 

Στις εκδηλώσεις  την Κυβέρνηση εκπροσώπησε παρέστησαν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαος Ταχιάος και παρέστησαν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Θεωνάς Αθανασιάδης, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Π.Ε. Φλώρινας Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, ο Διοικητής του 1ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης Στέφανος Δοξάκης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φλώρινας Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Π.Ε. Φλώρινας Ιωάννης Μιαούλης, ο Διοικητής της 3ης Μ.Σ.Ε.Π. Επισμηναγός Γεώργιος Κωστόπουλος, ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθηγητής Γεώργιος Ιορδανίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φλώρινας Κων/νος Ρόζας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας ο Μιχάλης Χάτζιος, η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας Όλγα Μούσιου – Μυλωνά, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας Ζαχαρίας Τόνας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Μοναστήρι  Αλέξανδρος Βιδούρης καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και οργανώσεων.

 

Αμέσως μετά το πέρας της παρελάσεως έγιναν οι καθιερωμένες δηλώσεις από τον Αρχιμανδρίτη π. Θεωνά Αθανασιάδη, τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαο Ταχιάο, τον βουλευτή ΝΔ Π.Ε. Φλώρινας Σταύρο Παπασωτηρίου, τον Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου.

Για βίντεο πατήστε εδώ

 

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail