Μουσουρούλης - Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση - ΕΚΦ

Διαδοχικές Συναντήσεις στην Π.Ε. Φλώρινας του Συντονιστή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Την Π.Ε. Φλώρινας επισκέφτηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης  κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, στα πλαίσια της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Μουσουρούλης συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη, τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννη Κιοσέ, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειο Άμπα και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Σωτήριο Βόσδου, επισκέφτηκαν αρχικά το Αμύνταιο και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΤΕΠΑ, όπου τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης και συζήτησαν τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, ώστε να καλυφθούν οι θερμικές ανάγκες των καταναλωτών, καθώς και τις αναπτυξιακές ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν στον Δήμο.

 

Μουσουρούλης - Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση - SOLERGON

 

Ακολούθως στο Δημαρχείο συζήτησε με τη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση προβλήματα, ανησυχίες και κυρίως προτάσεις που θα συμβάλουν ουσιαστικά ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής κατά την μεταλιγνιτική περίοδο που βιώνει ήδη η περιοχή. Κατόπιν επισκέφτηκε το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου και επιχειρήσεις της περιοχής.

 

Μουσουρούλης - Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση - Κτήμα Άλφα

 

Ο κύκλος των επισκέψεων στη Φλώρινα, άνοιξε στο Δημαρχείο της πόλης, όπου τον κ. Μουσουρούλη καλωσόρισαν οι Δήμαρχοι Φλώρινας και Πρεσπών, κ. Βασίλης Γιαννάκης και κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης αντίστοιχα.

 

Μουσουρούλης - Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση - Εργοστάσιο αποθείωσης

 

Ο κ. Γιαννάκης περιέγραψε τις ανάγκες που θα προκύψουν στον Δήμο Φλώρινας την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης στα ζητήματα θέρμανσης, θέσεων εργασίας και αποκατάστασης του φυσικού τοπίου, γι’ αυτό και ζήτησε την έγκαιρη προετοιμασία ενός σχεδίου αναπτυξιακής προσαρμογής της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή.

 

Μουσουρούλης - Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση - ΕΒΕ

 

Ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι το masterplan θα διαμορφωθεί απ ΄ όλους όσους επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση, ώστε να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Στόχος όπως τόνισε είναι η αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων να αποτελέσει θεμέλιο δημιουργίας ενός παραγωγικού μοντέλου που θα στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες και τη βιομηχανία.

 

Μουσουρούλης - Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση - ΕΑΣ Αμυνταίου

 

Απηύθυνε πρόσκληση προς κάθε πολίτη να αξιοποιήσει το δημόσιοψηφιακό εργαλείο που θα είναι διαθέσιμο προσεχώς και να καταθέσει προτάσεις πάνω στον σχεδιασμό της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, προκειμένου να προετοιμαστεί καταλλήλως ο κρατικός μηχανισμός.

 

Μουσουρούλης - Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση - Δήμος Αμυνταίου

 

Ακολούθως, είχε συναντήσεις μετην αντιπολίτευση, τους εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας και του ΕΒΕ Φλώρινας, σημειώνοντας απόψεις και προτάσεις.

Ο κ. Κασαπίδης δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη για τον Εθνικό ρόλο που του ανατέθηκε και εξέφρασε τη βεβαιότητα του, ότι θα γίνει μια καλή και συνάμα αποτελεσματική δουλειά ως προς το τεχνικό κομμάτι, με τη συνδρομή όλων των τοπικών δυνάμεων. Ζητούμενο για τον ίδιο είναι  να μην χαθούν θέσεις εργασίας, καθώς και το παραγόμενο εισόδημα που προέρχεται από τον λιγνίτη. Υπογράμμισε ότι η απολιγνιτοποίηση είναι η δυσκολότερη πρόκληση στην ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γι’ αυτό και αναμένει από την κυβέρνηση πράξεις μέσα από ολοκληρωμένο σχεδιασμό, πάνω στη δίκαιη μετάβαση.

Η περιοδεία του κ. Μουσουρούλη στην Π.Ε. Φλώρινας συνεχίζεται τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, έχοντας συνάντηση με εξαγωγικές επιχειρήσεις στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας και με στοχευμένες επισκέψεις.

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail