Προληπτική απαγόρευση διέλευσης σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών

Ανακοινώσεις Ενημέρωση Πολιτών

Προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Έχοντας υπόψη:

  1. Το Ν.3852/2010 (ΦΕΚ87/τ.Α./7-6-2010)      «Νέα Αρχιτεκτονική    της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πρόγραμμα Καλλικράτης» όπως τροποποιήθηκε και      ισχύει.
  2. Τις διατάξεις του Ν.3013/2002 «Περί αναβάθμισης Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 102 τεύχος Α’) καθώς και τον Ν.4249/14 ΦΕΚ 73/Α΄)
  3. Την υπ’ αρίθμ.     73232/13-5-2022      απόφαση     του     Περιφερειάρχη     Δυτικής Μακεδονίας «Τοποθέτηση προσωπικού της      έδρας και της Π.Ε Κοζάνης στη νέα οργανωτική    δομή.
  4. Την αρίθμ.169137/05/11/2021 απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας «Ορισμός Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών     στην        Περιφέρεια       Δυτικής Μακεδονίας (ΦΕΚ 969/12-11-2021).
  5. Το υπ΄αριθμ.2902/27-4-2022 έγγραφο της Δ/νσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ «Έργα    και    μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση των      δασικών Πυρκαγιών – Προπαρασκευαστικές δράσεις εμπλεκόμενων φορέων και ειδικότερα η παράγραφος 12 « Μέτρα αποτροπής κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα –πάρκα και άλση » (ΑΔΑ:ΨΝΛΔ46ΝΠΙΘ-Μ57)
  6. Το υπ’άρίθμ.Α.2320/10-06-2024 έγγραφο της ΓΓΠΠ.
  7. Το υπ΄αριθμ. 2318 Φ.702,15/11-6-2022 έγγραφο της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Δυτ.Μακεδονίας
  8. Τον Ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου Πυρκαγιάς που ισχύει για την Πέμπτη 13/06/2024.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

 Την απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, Για αύριο Πέμπτη 13-06-2024, λόγω δείκτη επικινδυνότητας 3, στις παρακάτω περιοχές από Ω/ 10:00΄ έως Ω/22:00΄ ως εξής:

 

Π.Ε Γρεβενών:

Στο περιαστικό δάσος «Άλσος Θεοδωρίδη» της πόλης Γρεβενών και στα δασικά οικοσυστήματα των δασικών συμπλεγμάτων:

Περιβολίου-Αβδέλλας-Σμιξης,Σαμαρίνας,Κρανιάς-Μοναχίτου-Κηπουρειού, Αγίων Θεοδώρων-Φελλίου-Σιταρά, Δεσκάτης-Δασοχωρίου-Παρασκευής-Κατάκαλης-Καρπερού-Τρικοκκιάς, Φιλιππαίων-Πολυνερίου-Πανοράματος-Λάβδας-Σπηλαίου-Τρικώμου-Κοσματίου-Μαυραναίων-Γρεβενών-Καλοχίου, Αλατόπτερας-Προσβόρου-Μεσολουρίου-Καλλονής-Δασυλλίου-Τρικόρφου-Κυπαρισίου-Αγ.Κοσμά-Μεγάρου-Καληράχης, Ελάτου-Οροπεδίου-Ροδιάς, Κυδωνίων-Αμυγδαλέων-Πολυδένδρου-Κοκκινιάς-Ταξιάρχη-Μηλέας, Βενζίων (Κνίδης- Παλαιοχωρίου- Σαρακίνας).

Π.Ε Κοζάνης:

Στο περιαστικό Άλσος Κουρί Κοζάνης,

Για το δήμο Βελβεντού: περιοχή Καταφυγίου από Αγία Κυριακή και πάνω Για το Δήμο βοΐου :Σύμπλεγμα Πενταλόφου, Περιοχή Natura Μπούρινος,

Για τοι Δήμο Εορδαίας: δασικές περιοχές: Βλάστης, Εμπορίου, Αρδασσας, Κρυόβρυσης, Αναρράχης, Μηλοχωρίου, Φούφα, Κομνηνών, Μεσοβούνου (Παρχάρια), Κουρί Πτολεμαίδας, Αλσος Προαστείου.

Π.Ε Καστοριάς:

Για το Δημο Νεστορίου:ολοι οι δασικοί δρόμοι σε όλες τις Δημ.Κοινότητες.

Για το Δήμο Άργους Ορεστικού:Περιαστικό Δάσος Αργους Ορεστικού και περιοχή Προφήτης Ηλίας.

Για το Δήμο Καστοριάς: Οι δασικοί δρόμοι Δημ.Κοινοτήτων : Αγ.Αντωνίου Απόσκεπος (περιοχή αναδασώσεων), Κορησού, Λιθιάς, Βέργας και Κλεισούρας Βασιλειάδας, Σταυροποτάμου, Μελισσότοπου και Φωτεινής, Σιδηροχώρι, Μαυροκαμπος και Κρανιώνα, Χαλαρας Βυσσινιάς(περιοχή Ποιμενικού), Περιαστικά δάση-αλση πόλης Καστοριάς.

Π.Ε Φλώρινας:

Εθνικός Δρυμός Πρεσπών, Ύψωμα 1033, Περιαστικό δάσος Αγ.Παντελεήμονα.,περιοχή natura Νυμφαίου.

Επισημαίνεται ότι ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς δημοσιεύεται καθημερινά στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. (www.civilprotection.gr)

Η απαγόρευση διέλευσης ,παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, στις παραπάνω περιοχές δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της απαγόρευσης, αποκλειστικά για τη μετακίνηση τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους ,καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου.

Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης της παρούσας απόφασης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 129 του Ν 4926/2022.

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης και τη βεβαίωση του προστίμου, ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας .

Επίσης καλούνται οι Δήμοι να συνδράμουν για την εφαρμογή της παρούσας σε δασικά οικοσυστήματα ,πάρκα και άλση αρμοδιότητας τους, με τη διάθεση προσωπικού και μέσων καθώς και με την ενεργοποίηση Εθελοντικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ευθύνης τους.

H απόφαση ισχύει μέχρι 31 Ιουλίου 2024 για δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας (3).

 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Γεώργιος Αμανατίδης

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail