Προτεινόμενες διαδρομές

Ο νομός της Φλώρινας αποτελεί την είσοδο για δύο από τα μεγαλύτερα ορειβατικά ευρωπαϊκά μονοπάτια, το Ε4 και Ε6. Το μονοπάτι Ε4 ξεκινά από τα Πυρηναία, περνάει τις Άλπεις και διασχίζοντας την πρώην Γιουγκοσλαβία εισέρχεται στην Ελλάδα, μέσω του φυλακίου της Νίκης στη Φλώρινα και καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο. Στην περιοχή της Φλώρινας το μονοπάτι διασχίζει τους ορεινούς όγκους Βαρνούντα και Βέρνου και με κατεύθυνση νότια και νοτιανατολική, μέσω Αγίου Παντελεήμονα, καταλήγει στους Πύργους Εορδαίας. Το μονοπάτι Ε6 εισέρχεται στο νομό από το Βόρα, συνεχίζει νοτιοδυτικά προς το Βέρνο, όπου τέμνει το Ε4 στη θέση Δερβένι, συνεχίζει προς το Βαρνούντα και τις Πρέσπες και από εκεί κατευθύνεται προς τις ακτές της Ηπείρου. Οι διαδρομές είναι πραγματικά μαγευτικές και περιλαμβάνουν κύριους, δασικούς και αγροτικούς δρόμους και μονοπάτια, ενώ στο Ε4 «προβλέπεται» και πέρασμα της λίμνης Βεγορίτιδας με βάρκα. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω διαδρομών αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Ορειβατικές διαδρομές

1η διαδρομή:
ΦλώριναΝυμφαίο : Διάσχιση μονοπατιού Ε4
Χιλιόμετρα : 20. Ώρες : 7. Κατεύθυνση: Νότια. Υψομετρική διαφορά: 1.000 μέτρα. Χαμηλότερο σημείο: 630 μ. Υψηλότερο σημείο: 1700μ. Βλάστηση: Πυκνό δάσος οξιάς. Πόσιμο νερό: Έξι πηγές. Βαθμός δυσκολίας διαδρομής : Μέτρια. Σήμανση : ΝΑΙ (Ε4)

Περιγραφή: Αναχώρηση από τη βρύση του «Καραγκιόζη» με κατεύθυνση προς την τοποθεσία Δερβένι (2 ώρες). Στη συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι προς το καταφύγιο της Τριανταφυλλιάς (1 ½ ώρα). Ακολουθούμε το μονοπάτι προς το ξενοδοχείο «Πούλια» στη Δροσοπηγή (1 ώρα), ανεβαίνουμε στον εγκαταλειμμένο οικισμό της παλιάς Δροσοπηγής από το λιθόστρωτο μονοπάτι με προορισμό τα υψώματα (υψόμετρο 1.673 μ.), πορεία 2 ωρών. Μετά από πορεία μισής ώρας ακόμη, φθάνουμε στο Νυμφαίο.

2η διαδρομή
ΒίγλαΆγιος Γερμανός: Διάσχιση μονοπατιού Ε6.
Χιλιόμετρα :16. Ώρες : 6. Κατεύθυνση : Βορειοδυτική. Υψομετρική διαφορά : – 650 μέτρα. Χαμηλότερο σημείο: 1000 μ. Υψηλότερο σημείο: 2156 μ. Βλάστηση: Αλπική. Πόσιμο νερό: Τρεις πηγές Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: Μέτρια έως δύσκολη. Σήμανση :ΝΑΙ (Ε6).

Περιγραφή: Αναχώρηση από τη Βίγλα Πισοδερίου με κατεύθυνση βορειοδυτική στο όρος Βαρνούς το καταφύγιο στη τοποθεσία Κοσάγια. Ακολουθούμε το δασικό δρόμο και μετά από πορεία 2 ωρών βρισκόμαστε στο προαναφερθέν καταφύγιο. Στη συνέχεια ακολουθούμε το μονοπάτι Ε6 στη βάση της Κιβανίτσας με κατεύθυνση την κορυφή Καλό Νερό (υψόμετρο 2156 μ.).
Ώρες πορείας 2. Στη συνέχεια με την ίδια κατεύθυνση, αφού περάσουμε τα μπαλκόνια (τοποθεσία ιδιαιτέρου κάλλους με θέα τις λίμνες), κατηφορίζουμε προς το χωριό Άγιος Γερμανός.

3η διαδρομή
Ορεινή πεζοπορία Βόρας (Ρουμάνικο ΣχολείοΠροφήτης Ηλίας)
Χιλιόμετρα :12. Ώρες : 7. Κατεύθυνση : Βορειοανατολική. Υψομετρική διαφορά : 1377 μ. Χαμηλότερο σημείο: 1147 μ. Υψηλότερο σημείο: 2524 μ. Βλάστηση: Αλπικά λιβάδια . Πόσιμο νερό: Μία πηγή. Βαθμός δυσκολίας διαδρομής: Δύσκολη. Σήμανση : Όχι.

Περιγραφή : Αναχώρηση από την τοποθεσία Ρουμάνικο Σχολείο, που είναι επάνω από το χωριό Σκοπός, με κατεύθυνση βορειοανατολική και πρόσωπο πάντα την κορυφή βρίσκουμε τα εγκαταλειμμένα στρατιωτικά φυλάκια σε υψόμετρο 2157 μ. (τρεις ώρες).
Μετά από πορεία μιας ώρας φθάνουμε στην κορυφή, όπου είναι και το μαυσωλείο της μάχης του 1ου Παγκόσμιου Πολέμου. Επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι για το Ρουμάνικο Σχολείο σε τρεις ώρες πορείας.

4η διαδρομή
Γύρος Μικρής Πρέσπας. Τοπικό μονοπάτι
Χιλιόμετρα :18. Ώρες : 6 . Κατεύθυνση : Βορειοανατολική. Υψομετρική διαφορά : 0 μ. Χαμηλότερο σημείο: 850 μ. Υψηλότερο σημείο: 1332 μ. Βλάστηση: Οξιές – Κέδροι. Πόσιμο νερό: Μία πηγή. Βαθμός δυσκολίας διαδρομής : Μέτρια. Σήμανση : Κατά διαστήματα.

Περιγραφή : Αναχωρούμε από το χωριό Πύλη προς το Βροντερό από τον ασφαλτόδρομο. Στα 500 μ. αριστερά αρχίζει το μονοπάτι μέσα στο δάσος από οξιές. Κατευθυνόμαστε προς το ερειπωμένο χωριό Πυξός (μία ώρα). Μετά από πορεία στα λιβάδια και στον ασφαλτόδρομο, φθάνουμε στο χωριό Βροντερό. Κατηφορίζουμε προς το ερειπωμένο χωριό Αγκαθωτό (μισή ώρα) και στρίβουμε αριστερά, ακολουθώντας το παραλίμνιο μονοπάτι που μας βγάζει στα λιβάδια. Στη συνέχεια βρίσκουμε το ερειπωμένο χωρίο Δασερή (τρεις ώρες) και μετά από πορεία μίας ώρας φθάνουμε στο χωρίο Πύλη από όπου και ξεκινήσαμε.

5η διαδρομή
ΒίγλαΜελάς. Τοπικό μονοπάτι
Χιλιόμετρα :13. Ώρες : 41/2 . Κατεύθυνση : Νοτιοδυτική. Υψομετρική διαφορά : -750 μ. Χαμηλότερο σημείο: 900 μ. Υψηλότερο σημείο: 1918 μ. Βλάστηση: Πυκνό δάσος. Πόσιμο νερό: Δύο πηγές. Βαθμός δυσκολίας διαδρομής : Εύκολη. Σήμανση : ΟΧΙ.

Περιγραφή : Αναχώρηση από τη Βίγλα Πισοδερίου με κατεύθυνση το Λάκκο από το δασικό δρόμο (μισή ώρα). Περνάμε το ποτάμι και στρίβουμε δεξιά κάτω από την κορυφή Γκολίνα με κατεύθυνση την κορυφή Φαλακρό (υψόμ. 1918 μ.) Στην κορυφή υπάρχει στρατιωτικό νεκροταφείο (δύο ώρες). Συνεχίζουμε εδώ το μονοπάτι και σε 11/2 ώρα φθάνουμε στο χωριό Άνω Μελάς και μετά από πορεία μισής ώρας φθάνουμε στο χωριό Μελάς, όπου βρίσκεται το καταφύγιο και το σπίτι, στο οποίο σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς.

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail