Έθιμα – εκδηλώσεις

Περιοχή της Φλώρινας

Το πιο γνωστό έθιμο της Φλώρινας σε εθνικό επίπεδο είναι οι «Φωτιές» της Φλώρινας, οι πανάρχαιες καταβολές των οποίων χάνονται στα βάθη του χρόνου. Οι Φωτιές είναι ετήσια εθιμική τοπική εκδήλωση, που πραγματοποιείται προπαραμονή των Χριστουγέννων, 23 Δεκεμβρίου, σε όλο το Νομό. Στην πόλη της Φλώρινας οι «Φωτιές» οργανώνονται από τον Δήμο και είναι ξεχωριστές εκδηλώσεις που προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Τον Αύγουστο στην πόλη της Φλώρινας διοργανώνεται από τον Δήμο και πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν συναυλίες, παρουσίαση της δουλειάς συλλόγων, χοροθέατρο, φωτογραφικές εκθέσεις κ.α. Στην διάρκεια αυτών προγραμματίζονται εικαστικές εκθέσεις τοπικών καλλιτεχνών και σπουδαστών του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου πραγματοποιείται τον μήνα Νοέμβριο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Φλώρινας και εντάσσεται στις περιφερειακές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ως αποτέλεσμα συνεργασίας από τους συνδιοργανωτές φορείς: την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, τον Δήμο και τη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας. Ποικιλία μουσικών εκδηλώσεων διοργανώνει το Ωδείο Φλώρινας καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Στις εκτός πόλης εκδηλώσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν η εμποροπανήγυρη του Αρμενοχωρίου και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Αμμοχωρίου (Ιούλιο) και Φλαμπούρου (Αύγουστο). «Τα Μπαμπάρια» είναι πρωτοχρονιάτικες καρναβαλικές εκδηλώσεις με απόλυτο παραδοσιακό παγανιστικό χαρακτήρα στο Παπαγιάννη του Δήμου Μελίτης, που πραγματοποιούνται τα ξημερώματα κάθε 1η Ιανουαρίου. Στη Μελίτη πραγματοποιούνται θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στις 20 Ιουλίου, του Προφήτη Ηλία.

 

Περιοχή του Αμυνταίου

Στο Αμύνταιο η εμποροπανήγυρη του Δήμου, πραγματοποιείται το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτώβρη και είναι το μεγαλύτερο πανηγύρι του Νομού, ενώ στΐ5 αρχές Δεκεμβρίου (της Αγίας Βαρβάρας] πραγματοποιούνται τα «ΤΣΙΡΙ ΒΑΡΒΑΡΑ» και περιλαμβάνουν άναμμα φωτιών και παράλληλες εκδηλώσεις. Το Καρναβάλι Ξινού Νερού περιλαμβάνει παραδοσιακή πολυποίκιλη εκδήλωση της Κοινότητας Ξινού Νερού, το τριήμερο της Αποκριάς. Επίσης στον ‘Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου πραγματοποιείται «Το Κουρμπάνι», πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στις 26-27 Ιουλίου.

«Τα Βαρικιώτικα», εθιμικές, από παλιά πολιτιστικές εκδηλώσεις της Κοινότητας Βαρικού σε συνεργασία με τον ομώνυμο Πολιτιστικό Σύλλογο, γίνονται στις 13-15 Αυγούστου στο Βαρικό (γίνεται «Ο Βαρικιώτικος γάμος», κ.ά.).

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Κοινότητας Λεχόβου πραγματοποιούνται από χρόνια, ετησίως κάθε 20 Ιουλίου, ημέρα του Προφήτη Ηλία, διαρκούν τρεις μέρες και συγκεντρώνονται εκτός των επισκεπτών και οι Λεχοβίτες της διασποράς.

Οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις Δήμου Φιλώτα πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο με τη συνεργασία των πολιτιστικών Συλλόγων του Φιλώτα. Τα «Λεβαιώτικα» πραγματοποιούνται στην Λεβαία του Δήμου Φιλώτα, στις 13-16 Ιουλίου. Στον ίδιο Δήμο πραγματοποιούνται στο Μανιάκι τα «Μανιάκεια».

H “Γιορτή πιπεριάς” διοργανώνεται στον Αετό, τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκεί 2 ημέρες, προσφέρονται φαγητά, σε μεγάλη ποικιλία πιπεροσυνταγών αλλά πάντα με βασικό τους προϊόν την “κόκκινη πιπεριά”, με την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών.

Στο Νυμφαίο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις της Κοινότητας Νυμφαίου τον Δεκαπενταύγουστο, με μουσικά σχήματα και χορευτικά συγκροτήματα και αποτελούν την ευκαιρία συνάντησης όλων των απανταχού Νυμφαιωτών.

 

Περιοχή των Πρεσπών

Στην περιοχή των Πρεσπών κυρίαρχη θέση στα πολιτιστικά δρώμενα κατέχουν οι εκδηλώσεις «ΠΡΕΣΠΕΙΑ». Πρόκειται για θεσμοθετημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις πανευρωπαϊκής εμβέλειας με καλλιτεχνικές εκδηλώσει υψηλών προδιαγραφών, με επώνυμα καλλιτεχνικά – εικαστικά σχήματα, παράλληλες εκδόσεις, κ.ά. Πραγματοποιούνται συνήθως το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον δεκαπενταύγουστο, με κορυφαία αυτήν στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών και με ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη της Φλώρινας αλλά και σε διάφορες κοινότητες του Νομού. Επίσης, στις Πρέσπες πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι η Γιορτή τσιρονιών-φασολιών και εκτός των επώνυμων μουσικών συνόλων προβάλουν τα τοπικά προϊόντα.

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail