Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη στην ημερίδα «ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Στην ημερίδα «ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ – ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του:

«Με χαρά και ικανοποίηση συμμετέχω στην ημερίδα «ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ- ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»  που πραγματοποιείται σήμερα στην πόλη του Αμυνταίου. Είναι μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να ακούσουμε νέες ιδέες και προτάσεις, να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας πάνω στη στήριξη των τοπικών προϊόντων, της επιχειρηματικής δράσης και της τοπικής οικονομίας και να χαράξουμε μια κοινή πορεία και δράση.

Σε μια εποχή όπου η επιστροφή στις τοπικές κοινωνίες και η ανάδειξη των τοπικών  κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, η στήριξη των τοπικών προϊόντων αλλά και η ανάδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν, αποτελεί χρήσιμη αναγκαιότητα, η ημερίδα μας θεωρώ ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και στόχευση.

Δεν θα μπω σε εξειδικευμένα θέματα, γιατί δεν είναι του παρόντος. Θέλω όμως να αναφερθώ σε μερικά γενικότερα ζητήματα και να δημιουργήσω γόνιμους προβληματισμούς.

Το ζητούμενο στην αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνουμε ως τοπικοί φορείς είναι το «επιχειρείν», η επιχειρηματική δράση και δυναμική στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Να πιάσουμε τον σφυγμό των επαγγελματοβιοτεχνών και να συμβάλουμε στη δημιουργία καλύτερων προοπτικών για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και ανάπτυξη μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο, κάνοντας πράξη το κοινωνικό σύνθημα ένας για όλους και όλοι για τον καθένα.

Η διοργάνωση αυτής της ημερίδας αλλά και οι συνολική δραστηριότητα που επιδεικνύει το επιμελητήριο Φλώρινας, συμβάλουν στην αποκεντρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη, αναδεικνύουν την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα και δημιουργούν νέο οικονομικό τοπίο στις εμπορικές σχέσεις. Στόχος είναι η συλλογική και οργανωμένη παρουσίαση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας. Να δείξουμε και να αποδείξουμε πως κι εμείς μπορούμε καλύτερα, μέσα από οργανωμένες δράσεις. Κι εδώ χρειάζονται όλοι, πολιτεία, επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η επιδιωκόμενη εξωστρέφεια της παραγωγικής δράσης αλλά και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας, αποτελούν μονόδρομο για την επιβίωση των επιχειρήσεών μας. Το  «επιχειρείν», η αναπτυξιακή μας πορεία, στηρίζεται στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, στην ανταγωνιστικότητα, την προβολή αλλά και την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών μας. Και τα δικά μας προϊόντα χαρακτηρίζονται για την ποιότητά τους. Μπορούμε να στηριχτούμε σ’ αυτήν και να τους προσδώσουμε ταυτότητα.

Υπάρχουν σκέψεις και ιδέες της επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα έλεγα ένα κοινό όραμα, προκειμένου να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα ποιοτικά μας χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να αποτελούν την ταυτότητά μας. Είναι τα στοιχεία εκείνα από τα οποία θα μπορεί να μας ξεχωρίζει ο χρήστης των προϊόντων ή των υπηρεσιών μας. Να δημιουργήσουμε το «καλό όνομα» στην αγορά, κι αυτή η φήμη θα αποτελεί τη μεγάλη μας επένδυση, τη μεγάλη μας περιουσία, το οικονομικό μας κεφάλαιο.

Η μάχη της αγοράς δίνεται σήμερα και θα δίνεται από δω και πέρα με όρους ποιοτικούς και προστασίας του περιβάλλοντος. Και σ’ αυτήν τη μάχη η Π.Ε. Φλώρινας και η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να απουσιάζουν. Πρέπει να τολμήσουμε στο σήμερα για να κερδίσουμε το αύριο.

Είναι γεγονός πως η ελληνική παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά. Το βλέπουμε και στην περιοχή μας. Καταστράφηκε ο παραγωγικός ιστός του πρωτογενή τομέα και συρρικνώθηκε η παραγωγή. Δυναμικές καλλιέργειες που προσέθεταν υπεραξία στο εισόδημα του αγρότη και κατά συνέπεια και στην τοπική αγορά και οικονομία σήμερα τελούν υπό εξαφάνιση.

Η κτηνοτροφία μας μειώθηκε σημαντικά. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Προσπαθούμε συνεργαζόμενοι με τους ανθρώπους του τομέα αυτού της οικονομίας να τα ξεπεράσουμε και να δώσουμε νέα προοπτική στα γαλακτοκομικά και ζωοκομικά μας προϊόντα. Προϊόντα τα οποία θα επαναλάβω ότι είναι ασφαλή, έχουν σπουδαία θρεπτική αξία και είναι υψηλής ποιότητας.

Χρειάζεται να ανατάξουμε τον πρωτογενή τομέα, να οργανώσουμε σε νέες βάσεις τους ανθρώπους της παραγωγής, να δημιουργήσουμε τον παραγωγικό χάρτη και μοντέλο του τόπου μας, που θα ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις κι επιθυμίες της κοινωνίας, να αξιοποιήσουμε τα ισχυρά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, να τα προβάλουμε με σωστό τρόπο μέσα από ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό και πρόγραμμα και με υπομονή κι επιμονή να τον καταστήσουμε κυρίαρχη παράμετρο της τοπικής οικονομίας.

Στην τοπική μας αγορά κυριαρχούν τα εισαγόμενα αγαθά. Κατακλύστηκε από τα φτηνά, κακής ποιότητας κι επικίνδυνα πολλές φορές κινέζικα προϊόντα. Το 70% περίπου των αγροτικών προϊόντων στην αγορά είναι εισαγόμενα. Φουντούκια από την Τουρκία, μήλα από την Αργεντινή και ότι άλλο βάλλει ο νους σας. Αν λάβουμε υπόψιν μας και την οικονομική αιμορραγία προς τη γειτονική μας χώρα, στην οποία βρίσκονται καθημερινά πολλοί συμπολίτες μας για ψώνια, αντιλαμβάνεστε την οικονομική ασφυξία στην τοπική μας αγορά.

Χρειάζεται να αντιδράσουμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και όλοι μαζί, για να αντιστρέψουμε τις προτιμήσεις και συνήθειες του καταναλωτικού κοινού να στραφούν στα ελληνικά προϊόντα και ειδικότερα στα τοπικά, τα δικά μας προϊόντα. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και κατ’ επέκταση να συμβάλουμε στην ανάπτυξη.

Η μικρομεσαία επιχείρηση ανέκαθεν αποτελούσε στη χώρα μας τον κορμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και της εθνικής μας οικονομίας. Είναι η επιχείρηση που δίνει δουλειά στην οικογένεια και συντηρεί το οικογενειακό εισόδημα.

Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, αν εξαιρέσει κανείς τις ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της. Ως εκ τούτου η χρηματοπιστωτική κρίση, επηρέασε σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και την οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας.

Η σταδιακή μείωση του κύκλου εργασιών, η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, δημιούργησαν ένα δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον.

Κυρίες και κύριοι, γνωρίζουμε όλοι μας ότι χρήματα δεν υπάρχουν. Πως υπάρχουν καθυστερήσεις σε βασικούς τομείς υποδομών, λόγω αβελτηριών και λαθεμένων επιλογών του παρελθόντος. Προσπαθούμε να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο δράσης και να αξιοποιήσουμε ωφελιμότερα για τον πολίτη και την τοπική οικονομία κάθε ευρώ που έχουμε στη διάθεση μας.

Η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, στον λίγο χρόνο της θητείας της, έχει ξεμπλοκάρει τα βασικά αναπτυξιακά έργα και σύντομα θα τα δείτε να υλοποιούνται. Δεν θέλω να κάνω απολογισμό αλλά να επισημάνω μόνο το γεγονός ότι στο τέλος της θητείας μας όλα τα μεγάλα έργα θα έχουμε τη χαρά και την ικανοποίηση να τα βλέπουμε στη φάση της υλοποίησης τους.

Είναι γνωστό ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε την οικονομική επιφάνεια ούτε και την οργανωτική δομή για να διαμορφώσουν ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις στην αγορά. Το κενό αυτό καλούνται οι τοπικοί φορείς να το καλύψουν, γι’ αυτό και η δράση τους αποκτά ουσιώδη και καταλυτικό ρόλο στην παραγωγική διαδικασία και στην καταπολέμηση της ανεργίας στην περιφέρεια.

Χρειάζεται η συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία όλων μας, κοινωνικών εταίρων, φορέων, κράτους και επιχειρηματιών. Γιατί μόνο με τη συλλογική προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη στήριξη του τοπικού πληθυσμού. Είναι σχήμα οξύμωρο να έχεις κατακτήσει αγορές σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας αλλά και του εξωτερικού και να μην σε προτιμούν στην τοπική σου αγορά, οι συμπατριώτες σου, οι δικοί σου άνθρωποι.

Συμπατριώτες μου,

Στη δική μου φιλοσοφία καθώς και για την Π.Ε. Φλώρινας, ένας είναι ο σκοπός, με ενωμένες τις δυνάμεις του τόπου μας να πετύχουμε την κοινωνική ευημερία.

-Να συμφωνήσουμε σε στόχους και διαδικασίες παρέμβασης και στήριξης των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.

-Να δημιουργήσουμε νέο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον αλληλεγγύης και συμπόρευσης, για την τοπική ανάπτυξη.

-Να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Αυτά που μας διαφοροποιούν από τις άλλες περιοχές της πατρίδας μας.

-Να απαντήσουμε στο ερώτημα για ποιόν θέλουμε την ανάπτυξη της περιοχής, μέσα σ’ αυτό το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

-Να αναπτύξουμε από κοινού εκείνες τις πρωτοβουλίες των υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, για να υπάρχει διάρκεια.

– Η κοινή προσπάθεια, ο συντονισμός, η αποφασιστικότητά μας για αποτέλεσμα, μπορεί να δημιουργήσει ασφαλές περιβάλλον, για να παραμείνουν οι παραγωγικές γενιές στον τόπο τους και τα παιδιά μας να μην ξενιτευτούν.

-Είναι στο χέρι μας να δώσουμε προοπτική κι ελπίδα στον τόπο μας.

Σας ευχαριστώ»

Για βίντεο από την ομιλία πατήστε εδώ.

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail