Ολοκληρώθηκε η Διημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας «Φλώρινα, ο Βόρειος Προμαχώνας του Ελληνισμού»

Ολοκληρώθηκε η Διημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας «Φλώρινα, ο Βόρειος Προμαχώνας του Ελληνισμού»

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών
Ολοκληρώθηκε η Διημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας «Φλώρινα, ο Βόρειος Προμαχώνας του Ελληνισμού»

Διημερίδα με θέμα: «Φλώρινα, ο Βόρειος Προμαχώνας του Ελληνισμού» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλήθος συμπολιτών μας.

Την έναρξη των εργασιών της διημερίδας κήρυξε  ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας Αθανάσιος Τάσκας, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε: «η ιστορία ενός τόπου αποτελεί την διόπτρα για να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία, η Ελλάδα του χθες θα πρέπει να μας παραδειγματίζει για το σήμερα και να σηματοδοτεί το αύριο».

Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν οι δημοσιογράφοι Δικαιάκου Ματρώνη και ο Γιώργος Αυτιάς.

Καταξιωμένοι εισηγητές με τις καίριες και διαυγείς εισηγήσεις τους ανέδειξαν άγνωστες πτυχές της ιστορικής μνήμης, της πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Πιο συγκεκριμένα:

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος με θέμα: «Ο μακαριστός Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης».

Ο Υποστράτηγος ε.α. Χρήστος Μπολώσης με θέμα: «Υψίπεδο Κοζάνης – Πελαγονίας. Η πύλη της ιστορίας».

Ο Νομικός – Διεθνολόγος, Καθηγητής  Στρατιωτικών Σχολών Δρ.Ιωάννης  Παπαφλωράτος με θέμα: «Το “ατύχημα” της V Μεραρχίας στο Σόροβιτς».

Ο Δικηγόρος και Πρόεδρος Ποντίων Γλυφάδας Αττικής Κυριάκος Τιλγκερίδης με θέμα: «Η εγκατάσταση των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα» και  ο φιλόλογος και ιστορικός Αλέξανδρος Κίβρογλου, με θέμα: «Ο Μακεδονομάχος Λάκης Πύρζας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, επιλογικά επεσήμανε: «Η Φλώρινα πρέπει να ανακτήσει τις δυνάμεις της να κάνει άλματα μπροστά, να κερδίσει το χαμένο αναπτυξιακό έδαφος και να γίνει το κέντρο της Χερσονήσου του Αίμου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Να καταστεί η Ευρωπαϊκή Πύλη ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Έτσι, από τη Φλώρινα θα ξεκινά η Ελλάδα και η Ευρώπη και δεν θα καταλήγει σε αυτή».

Στόχος της διημερίδας ήταν η τεκμηριωμένη παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων και γεωγραφικών – γεωλογικών χαρακτηριστικών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας που την καθιστούν Βόρειο Προμαχώνα του Ελληνισμού και της Ευρώπης, δηλαδή πρώτη πόλη – πύλη της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και τίμησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του πρώτου  και δεύτερου βαθμού  Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων από τον χώρο   της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της επιχειρηματικότητας και των Ενόπλων Δυνάμεων .

Η διημερίδα ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικών πλακετών από τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας στους ομιλητές και τους συντονιστές της διημερίδας που συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της διημερίδας καθώς και τους συμπολίτες μας που γέμισαν την αίθουσα και παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα διημερίδα.

 

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο

 

 

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail