1821

Εθνική Επέτειος 25ηςΜαρτίου 1821…200 χρόνια μετά

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Εθνική Επέτειος 25ηςΜαρτίου 1821…200 χρόνια μετά

Η ιστορία ως εφόδιο για το μέλλον είναι πάντα επίκαιρη και αναγκαία. Όποιος λαός δεν γνωρίζει και δεν τιμά την ιστορία του είναι λαός χωρίς ταυτότητα και μέλλον, υποστηρίζουν κοινωνικοί και ιστορικοί αναλυτές.

Η 25η Μαρτίου συνδέθηκε με τον Ευαγγελισμό Της Θεοτόκου! «Ο Ευαγγελισμός του Έθνους», η αρχή του αγώνα που ευαγγελίζεται την Ελευθερία, έτσι όπως την εκλαμβάνει η συνείδηση του Έλληνα, ως σύμβολο ενός δίκαιου αγώνα, ως αρετή σύμφυτη με τον χαρακτήρα του Έλληνα, Ελεύθερος και Θεοσεβής.

Η Εθνεγερσία και όχι παλιγγενεσία, καθώς η Εθνική συνείδηση του καταδυναστευμένου από την μακραίωνη δουλεία Γένους συνέχιζε να υπάρχει στον χρόνο και στον χώρο, βρήκε τους πρωταγωνιστές της στα πρόσωπα του Κολοκοτρώνη, του Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσου, του Παπαφλέσσα, του Μπότσαρη, της Μπουμπουλίνας, του Νικηταρά, του Υψηλάντη, της Μαυρογένους, του Δεληγιάννη, του Μιαούλη, του Μακρυγιάννη κ.α. συντρίβοντας τον εχθρό.

Η Ελληνική επανάσταση αναμφίβολα έχει εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα, που αναδεικνύεται με τον πλέον μεγαλειώδη και πειστικό τρόπο, στην αυτοθυσία των μαρτύρων του Έθνους. Στους ελεύθερους πολιορκημένους του Μεσολογγίου, στο ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, στις γυναίκες του Ζαλόγγου, στο ηρωικό Σούλι, στα γυναικόπαιδα της Χίου, η λευτεριά της Πατρίδας, είναι πάνω από την ίδια τους τη ζωή.Έτσι συντελέστηκε το θαύμα, «το θαύμα του κόσμου», όπως ονομάστηκε.

Σήμερα 200 χρόνια μετά, ελεύθεροι πια, η 25η Μαρτίου δεν πρέπει να αποτελεί μια ευκαιριακή επέτειο, αλλά μια ημέρα αναζωπύρωσης της ιστορικής μας κληρονομιάς, προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε την ταυτότητά μας και επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας ως έθνος και ως πολίτες.Γνωρίζοντας το παρελθόν μας μπορούμε να αντιληφθούμε τους κινδύνους του παρόντος και να σχεδιάσουμε με ρεαλισμό και επιτυχία το μέλλον μας.

Ως εκ τούτου επιβάλλεται να επικαιροποιήσουμε τα μηνύματα του αγώνα του 1821. Με τη σφυρηλάτηση της ενότητας μέσα από σύγχρονους θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, με κοινό σκοπό, δράση, συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό, μπορούμε ως Τοπική Κοινωνία και συνολικά ως Πατρίδα να πετύχουμε πολλά. Να κάνουμε τη Χώρα μας καλύτερη. Γιατί Πατρίδα σημαίνει τόπος, παράδοση, πρόγονοι, απόγονοι, γλώσσα, θρησκεία και ιστορία. Όλα μαζί, χωρίς να ακυρώνουμε τίποτε.

Ας μην λησμονήσουμε ποτέ πως μέσα από τις μεγαλύτερες αντιξοότητες γεννήθηκε η μεγαλύτερη ελπίδα.

 

Χρόνια Πολλά, Πάντα Ελεύθεροι!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας

 

Ιωάννης Αθ. Κιοσές

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail