Ενημέρωση για ταχυδρομική αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από τρίτες χώρες

Ανακοινώσεις Ενημέρωση Πολιτών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τις φυτοϋγειονομικές αρχές των Κρατών Μελών για την ταχυδρομική αποστολή μικροποσοτήτων σπόρων σε ιδιώτες από τρίτες χώρες και κυρίως από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Βανουάτου και Μαλαισία.

Οι συγκεκριμένοι σπόροι είχαν αποσταλεί στους ιδιώτες χωρίς παραγγελία από τους ίδιους, δεν συνοδευόταν από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευση τους ήταν άγνωστα, ενώ στην συσκευασία τους δεν αναγραφόταν ότι επρόκειτο για σπόρους.

Επισημαίνουμε ότι οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και να υφίστανται τους απαραίτητους ελέγχους από τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές στα σημεία εισόδου της Ένωσης.

Παρακαλούμε τους ιδιώτες που τυχόν λάβουν «ύποπτους σπόρους» να ενημερώσουν άμεσα την υπηρεσία μας για να τους δοθούν περαιτέρω οδηγίες. Οι, ως ανωτέρω, ιδιώτες παραδίδουν τα πακέτα με τους σπόρους και την συσκευασία αποστολής αυτών στην υπηρεσία μας. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιώτες που λαμβάνουν πακέτα «ύποπτων σπόρων» δεν πρέπει να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια, δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών, για τα φυτά, οργανισμών καραντίνας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Φλώρινας (Διοικητήριο, 1ος όροφος, γραφείο 9, Φλώρινα, τηλ.: 2385350553)

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail