Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων Μικράς Ασίας

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στην πόλη της Φλώρινας

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 98 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Φλώρινας, το πρωί της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου 2020,  υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και του Συλλόγου Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινας “Ο Άγιος Μηνάς”, εφαρμόζοντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας.

Η καθιέρωση των εν λόγω εκδηλώσεων υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές τα πάθη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, που διήρκεσαν από το 1914 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν έναν υπερήφανο λαό σελαό προσφύγων και διασποράς. Επίσης τιμάται η ιερά μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε ιερό μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Πλατείας Ι. Ιωαννίδη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις Δημόσιες και Τοπικές Αρχές, τους εκπροσώπους Φορέων και Συλλόγων της πόλης.

 

Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων Μικράς Ασίας

Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων Μικράς Ασίας

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Ιωάννης Κιοσές, δήλωσε: «Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί μια από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, καθώς πάνω από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι εκδιώχτηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και έπεσαν θύματα της Τουρκικής θηριωδίας.

Ως απόγονοι των Ελλήνων που χάθηκαν και πότισαν με το αίμα τους τα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας οφείλουμε να τελούμε εκδηλώσεις ως ελάχιστο φόρο τιμής και ζωντανής διατήρησης της ιστορικής μνήμης, διότι λαός χωρίς μνήμη, είναι καταδικασμένος να χαθεί!».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βασίλειος Άμπας, πρόσθεσε: «Είμαστε όλοι εδώ για να διαφυλάξουμε και να αναμοχλεύσουμε την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που άσκησε καταλυτική επιρροή στην πολιτισμική εξέλιξη και οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος.

Τιμούμε τη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ου υπέστησαν διωγμούς και μαζικά εγκλήματα από το Τουρκικό κράτος, η οποία παραμένει άσβεστη καθώς διαιωνίζεται από γενιά σε γενιά 98 χρόνια μετά την καταστροφή!».

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail