Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Πόλη της Φλώρινας

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην πόλη της Φλώρινας

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην πόλη της Φλώρινας

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 99 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Φλώρινας, το πρωί της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου 2021, από την Περιφερειακή Ενότητας Φλώρινας, με συνδιοργανωτή τον σύλλογο Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινας «Ο Άγιος Μηνάς».

Οι Εκδηλώσεις Μνήμης υπενθυμίζουν στις νεότερες γενιές τις θυσίες και τα πάθη των Ελλήνων της Μ. Ασίας από το εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ, που είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν έναν υπερήφανο λαό σε λαό προσφύγων και διασποράς. Παράλληλα η παρουσία σχετικών μνημείων υπενθυμίζει σε όλους, ότι ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται…

Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε αρχικά μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Φλώρινας και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Πλατείας Ι. Ιωαννίδη.

Την κεντρική ομιλία για το χρονικό της Τουρκικής βαρβαρότητας και τις συνθήκες αποκατάστασης των ξεριζωμένων στην Ελλάδα, εκφώνησε η κυρία Αναστασία Κωφίδου, διοικητικό μέλος του συλλόγου Κιουταχειωτών-Μικρασιατών Φλώρινας «Ο Άγιος Μηνάς».

 

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στην Πόλη της Φλώρινας

 

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις Πολιτικές Αρχές του τόπου, τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και των συλλόγων.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τη φιλαρμονική του Δήμου Φλώρινας, η οποία παιάνισε τον εθνικό ύμνο στο κλείσιμο της τελετής, αφού προηγουμένως τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων Ελλήνων της Μ. Ασίας.

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail