Δράσεις για την καταπολέμηση κουνουπιών στην Π.Ε. Φλώρινας

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Δράσεις για την καταπολέμηση κουνουπιών στην Π.Ε. Φλώρινας

Την αποτίμηση των δράσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών δημοσιοποίησε η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρεται στο έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2020- 2022», η οποία περιλαμβάνει τα πεπραγμένα για το διάστημα από 14 Μαΐου 2022 έως 13 Ιουλίου2022.

Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι, δειγματοληψίες και ψεκαστικές παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας στο σύνολο των σημαντικών εστιών αναπαραγωγής  στο φυσικό, αγροτικό και περιαστικό σύστημα 361 οικισμών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Μεταξύ αυτών, 73 οικισμοί υπάγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, από τους οποίους οι 34 ανήκουν στον Δήμο Φλώρινας, οι 26 στον Δήμο Αμυνταίου, ενώ οι 13 στον Δήμο Πρεσπών. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 233 έλεγχοι και 235 ψεκαστικές παρεμβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Παρόμοια διαδικασία πραγματοποιήθηκε στα 5 μεγάλα αστικά κέντρα της Περιφέρειας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η πόλη της Φλώρινας, κατά την οποία δεν πραγματοποιήθηκε ψεκαστική παρέμβαση, καθώς δεν κρίθηκε αναγκαία.

Επίσης, με τη βοήθεια του δικτύου συλλογής ακμαίων κουνουπιών το οποίο αποτελείται από 18 σταθερές θέσεις στην Περιφέρεια, εκ των οποίων οι 5 βρίσκονται στην Π.Ε. Φλώρινας, έγιναν δειγματοληψίες  ακμαίων κουνουπιών με σκοπό τον εντοπισμό του Δυτικού Νείλου με τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θεσσαλονίκης και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Τέλος, τοποθετήθηκαν έξι παγίδες ωοαπόθεσης στην πόλη της Φλώρινας, με σκοπό τον εντοπισμό και του κουνουπιού Aedes Albopictus το οποίο είναι ιδιαίτερα επιθετικό.

Συνοπτικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας σύμφωνα με την έκθεση, εντονότερη παρουσία κουνουπιών εντοπίζεται στην Κοινότητα Μεσόκαμπου καθώς και στην Κοινότητα Βεγόρας.

Οι παραπάνω διαδικασίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους, όταν παρέλθει η χρονική διάρκεια του Έργου.

Στην ηλεκτρονική σελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,https://www.pdm.gov.gr/category/information/katapolemisi-koynoypion-pdm-2020-2022/ υπάρχει λεπτομερής προγραμματισμός των συνεργείων που απασχολούνται με τις δράσεις του έργου, ο οποίος ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail