Από την Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Φλώρινας ανακοινώνεται ότι: σύμφωνα με την ΥΑ 866/86629/18-03-2020 του ΥΠΑΑΤ «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (Ε.Κ) αριθ. 1308/2013, (Ε.Ε) αριθ. 2018/273 και (Ε.Ε) αριθ. 2018/274, σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις » οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, υποβάλουν ηλεκτρονικά, (www.minagric.gr) στις ψηφιακές υπηρεσίες, στις Αιτήσεις Αδειών Φύτευσης αμπέλου, αίτηση-υπεύθυνη δήλωση από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2020. Δικαίωμα υποβολής έχουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά σε μορφή pdf όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά:
- Ταυτότητα
- Εκκαθαριστικό εφορίας
- Δικαιολογητικά κατοχής της έκτασης (Επισύναψη συμβολαιογραφικών εντύπων και του πιστοποιητικού μεταγραφής τους στο υποθηκοφυλακείο ή ενοικιαστήρια διάρκειας τουλάχιστον για επτά (7) έτη από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση μίσθωσης ή χρησιδανείου, ο ενοικιαστής ή χρήστης κατά περίπτωση συνυποβάλλει σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη της έκτασης για την δραστηριότητα αυτή.)
- Επίσης εάν δηλώνει ότι είναι νεοεισερχόμενος (ηλικίας έως 40 ετών και δεν κατέχει αμπέλια με οινοποιήσιμες ποικιλίες) πρέπει να επισυνάψει σε μορφή pdf την σχετική βεβαίωση από το ΚΕΠΥΕΛ).
- Αμπελουργοί ενταγμένοι στη βιολογική ή ολοκληρωμένη διαχείριση θα πρέπει να επισυνάψουν το πιστοποιητικό από τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης. Ο αιτών μη κάτοχος αμπελουργικής εκμετάλλευσης δεσμεύεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 να συμμορφωθεί για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών στην βιολογική ή ολοκληρωμένη διαχείριση.
- Στην αίτηση προσδιορίζεται η έκταση σε στρέμματα, το τοπωνύμιο της περιοχής και το δημοτικό διαμέρισμα, καθώς και όλες οι συντεταγμένες των κορυφών (προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ 87) του αγροτεμαχίου στο οποίο πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
- Οι άδειες νέας φυτεύσεις ισχύουν για τρία έτη από την ημερομηνία της χορήγησης τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τον αιτούντα.
- Η ελάχιστη έκταση για τη χορήγηση άδειας φύτευσης ορίζεται το ένα (1) στρέμμα.
- Τα τεμάχια για τα οποία χορηγείται άδεια φύτευσης οφείλουν να παραμείνουν στο φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδόθηκε η άδεια, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία χορήγησης αυτής.
- Για την κατανομή των αδειών φύτευσης ορίζονται 8 περιφέρειες. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την μεγαλύτερη μοριοδότηση έχουν οι εκμεταλλεύσεις που κατέχουν αμπελουργική έκταση μεγαλύτερη ή ίση με 100 στρ. και μετά ακολουθούν αυτές που έχουν από 75 στρ. έως και μικρότερη των 100 στρ.
- Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας, η αίτηση είναι επιλέξιμη, αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στο τηλ. 2385350544 (κ. Γκέσου Φανή).
Ο Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΤΙΝΗΣ
Κοινοποιήστε: