Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας στην 1η Βαλκανική συνάντηση Επιμελητηρίων

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Στην πρώτη συνάντηση βαλκανικών επιμελητηρίων στη Φλώρινα παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος.

Ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας:

Αγαπητές και αγαπητοί φιλοξενούμενοι από τις γείτονες χώρες.

Κυρίες και κύριοι,

 

Σας καλωσορίζω στη Φλώρινα, την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, και σας εύχομαι καλή διαμονή.

 

Σας καλωσορίζω στον τόπο μας με τις έξι (6) λίμνες και τα σπάνια οικοσυστήματα.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Αντιπεριφερειάρχης, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας μας, με δύο πύλες εισόδου στη Βαλκανική ενδοχώρα, μία από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής προς την Αλβανία και μία από τη Νίκη προς τη FYROM.

Είμαστε ένας ευλογημένος τόπος με εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους, με έξι λίμνες, με τον γνωστό σε όλο τον κόσμο  Εθνικό Δρυμό Πρεσπών, με πλούσια βιοποικιλότητα μιας σπάνιας χλωρίδας και πανίδας καθώς και με ιαματικές πηγές.

Μερικές φράσεις – λέξεις που χαρακτηρίζουν με σύντομο τρόπο την Π.Ε. Φλώρινας και είναι γνωστές σε πάρα πολύ κόσμο είναι:

 

  • Φασόλια Πρεσπών
  • Κρασιά Αμυνταίου
  • Κόκκινη πιπεριά Φλώρινας
  • Ανθρακούχο ξινό νερό
  • Η πόλη των καλλιτεχνών
  • Χιόνια
  • Μικρή και μεγάλη Πρέσπα

 

Αυτή η μοναδική φυσική ομορφιά δένει αρμονικά με τα διάσπαρτα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία στα παραδοσιακά μας χωριά με την τοπική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.

Όμως εκείνο που αξιοποιεί όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και κάνει τη διαφορά από τις άλλες περιοχές είναι ο απίστευτος διατροφικός πλούτος,  η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, η απαράμιλλη φιλοξενία και ζεστασιά των ανθρώπων της Φλώρινας.

Αυτός είναι κατά την εκτίμηση μας ο βασικός κορμός και τα δυναμικά στοιχεία στα οποία μπορεί να στηριχτεί μια πολιτική ανάπτυξης τουρισμού της υπαίθρου όπως είναι:

Ο Αγροτουρισμός και ο Οινοτουρισμός,

Ο Πολιτισμικός  και Προσκυνηματικός τουρισμός

Ο Ορεινός και Ορειβατικός τουρισμός,

Ο Χειμερινός και Χιονοδρομικός τουρισμός.

Όλα αυτά με διάφορους συνδυασμούς για κάθε περιοχή, δημιουργούν αυτό που ονομάζουμε τουρισμό της υπαίθρου. Τουρισμός της ενδοχώρας που μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοτελές πακέτο δίδοντας προστιθέμενη αξία στην ύπαιθρο και νέες θέσεις εργασίας.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον κορμό της αναπτυξιακής και οικονομικής μας πολιτικής, συμβατής με το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα των γεωγραφικών περιοχών που μπορούν να γίνουν πόλοι τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης.

Για μας η ύπαιθρος είναι μια μεγάλη δεξαμενή ικανή να εξασφαλίσει οικονομική αυτοδυναμία, αξιοπρεπή επιβίωση των κατοίκων, και να συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η ύπαιθρος πρέπει και μπορεί να αποδειχτεί ανταγωνιστική, όχι μόνο σε περιφερειακές συνθήκες αλλά και σε διεθνείς, χωρίς να προσπαθεί να μοιάσει κάπου αλλά να αξιοποιήσει τον δικό της ιδιαίτερο πλούτο αναπτύσσοντας τη δική της δυναμική.

Άλλωστε τα νέα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης των αγορών της νέας αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεύρυνσής της, τις αλλαγές στα Βαλκάνια, δημιούργησαν ένα νέο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που απαιτεί αναθεώρηση πολιτικών, ενεργειών και δράσεων.

Είμαστε ένας τόπος ιδιαίτερος με τα δικά του χαρακτηριστικά, που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους.

 

Η περιοχή μας αποτελείται από τρία επίπεδα,  του Αμυνταίου, της Φλώρινας και των Πρεσπών, και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αγροτοκτηνοτροφική, αφού το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Ακόμα στην περιοχή υπάρχουν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας.

 

Στη λεκάνη του Αμυνταίου έχει αναπτυχθεί, με μεγάλη επιτυχία, η αμπελοκαλλιέργεια που τα παραγόμενα κρασιά της, σαρώνουν τα βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις, όπου και αν γίνονται.

 

Η λεκάνη της Φλώρινας εξακολουθεί να διατηρεί τη βιομηχανική της ζώνη, η οποία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για την εγκατάσταση βιοτεχνιών και βιομηχανιών. Πρέπει όμως να δημιουργήσουμε  ένα σύγχρονο  μοντέλο λειτουργίας  επωφελές για την παραγωγική διαδικασία, ώστε το προϊόν που θα παράγεται να έχει υψηλή ποιότητα και χαμηλό κόστος παραγωγής.

 

Η περιοχή της Πρέσπας με τις δύο λίμνες της και με  το ιδιαίτερο οικοσύστημά της, στολισμένο με Βυζαντινά της μνημεία, αποτελεί σημαντικό προορισμό.

 

Η επίσκεψη στις Πρέσπες αποζημιώνει τον επισκέπτη με την πληθώρα των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών  μνημείων της που χρονολογούνται από τον 11Ο ως τον 19Ο αιώνα μετά μ.Χ..

 

Ιδιαίτερο φαινόμενο αποτελεί η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, από τα σημαντικότερα μνημεία των Πρεσπών, κτίσμα του 10ου αιώνα, που βρίσκεται στο ομώνυμο νησάκι της λίμνης της Μικρής Πρέσπας.

 

Η Πρέσπα όμως έχει κι ένα σπουδαίο προϊόν, το φασόλι, του οποίου η παραγωγή έχει καθετοποιηθεί. Τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκε μία μονάδα τυποποίησης και η οργανωμένη δουλειά που γίνεται από τον συνεταιρισμό που τη λειτουργεί, προσφέρει στους παραγωγούς σταθερές τιμές και αναγνωρισιμότητα του παραγομένου προϊόντος.

 

Είναι γεγονός πως η περιοχή μας έχει μια υστέρηση σ’ ότι αφορά το οδικό δίκτυο. Χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο που θα μεταφέρει με σύντομο και με ασφαλές τρόπο πρόσωπα και προϊόντα στις μεγάλες αγορές τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

 

Σύντομα ολοκληρώνεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής επικοινωνίας των υπηρεσιών της περιφέρειας με τις επιχειρήσεις και τον πολίτη. Αξιοσημείωτο  είναι ότι  ήδη στην εφαρμογή έχουν ενταχθεί περίπου 1000 διαδικασίες συναλλαγής του πολίτη με τις υπηρεσίες με απώτερο σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας. Έτσι ο πολίτης επενδυτής διευκολύνεται κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο.

 

Ολοκληρώσαμε το επιχειρησιακό μας αναπτυξιακό σχέδιο  με τους επί μέρους τομείς του και έχουμε πια έναν συγκεκριμένο οδηγό που καθορίζει τις δράσεις εκείνες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης στην περιοχή μας.

 

Επαναφέραμε στο προσκήνιο την υλοποίηση του  κάθετου άξονα, που θα αποτελέσει τη λύτρωση για την οδική επικοινωνία του πολίτη και της επιχείρησης με τα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

Αναθερμάναμε το καυτό θέμα της ανάπτυξης της πανεπιστημιούπολης  στη Φλώρινα, για την οποία σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση της αρχικής φάσης.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας θεωρεί το πανεπιστήμιο σημαντικό πόλο για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης που μπορεί να ενισχυθεί με φοιτητές από τις γείτονες χώρες αναπτύσσοντας ένα κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Η επιχειρηματική δράση έχει ανάγκη τη συνεργασία όλων μας ένθεν και εκείθεν των συνόρων, προκειμένου να κάνουμε βήματα προς τα μπρος. Να δούμε τι χρειάζεται σήμερα το επιχειρείν, να ξαναδούμε τη δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου προς όφελος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Όλοι μαζί μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα κοινό σχέδιο δράσης, να αγωνιστούμε για την οικονομική του στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, να προχωρήσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης, βήματα όμως που θα είναι αποτελεσματικά προς όφελος όλων μας.

Οι όποιες αντιθέσεις και προβλήματα υπάρχουν στις διακρατικές σχέσεις δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο.

Εμείς, όλοι μαζί, μπορούμε να χτίσουμε βήμα-βήμα τη συνεργασία μας με  διαρκή προσπάθεια και μεθοδικά και να γίνουμε έτσι παράδειγμα για τις κυβερνήσεις μας.
Μπορούμε κι εμείς να βάλουμε μια χούφτα ηλιαχτίδες στην τσέπη μας, φωτεινές σκέψεις, να γίνουμε κι εμείς ένας ξυπόλητος άγγελος και να πετύχουμε τους στόχους μας όπως εύστοχα αναφέρει σε ποίημά του ο Εθνικός ποιητής Γιάννης Ρίτσος.
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στην πολύ σημαντική συνάντησή σας.

 

 

 

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail