Έρανος αγάπης από τον Ερυθρό Σταυρό Φλώρινας για το ορφανοτροφείο “Μέλισσα”

Γενικού Ενδιαφέροντος Ενημέρωση Πολιτών

Η «ΜΕΛΙΣΣΑ» είναι φορέας προστασίας ανηλίκων κοριτσιών που προέρχεται αποκλειστικά από την ιδιωτική πρωτοβουλία και λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1921 ως σήμερα ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Το Ορφανοτροφείο ΜΕΛΙΣΣΑ συστήθηκε αρχικά ως Σωματείο κυριών της Θεσσαλονίκης για την σίτιση και περίθαλψη ορφανών των πολέμων, τα οποία κατέκλεισαν την πόλη την δεκαετία του 1920. Το 1973 το Σωματείο υποχρεώθηκε να συστήσει Ίδρυμα για την πραγματοποίηση του σκοπού της παιδικής προστασίας με κλειστό σύστημα φροντίδας (στέγασης, διατροφής, εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης), το οποίο εξακολουθεί να στηρίζει, με την αναζήτηση πόρων για τους σκοπούς αυτούς.

Eranos agapis-MELISSA-2015

Το Ίδρυμα διοικείται από δωδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο ασκεί τα καθήκοντά του εθελοντικά  όπως και όλα τα άλλα μέλη του Σωματείου. Σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει έως 28 κορίτσια ηλικίας από 4 έως 18 ετών τα οποία συνήθως παραπέμπονται από το Δικαστήριο, τους Εισαγγελείς Ανηλίκων ή τις αρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες προκειμένου να προστατευθούν αμέσως και κατεπειγόντως από ενέργειες κακοποίησης, εγκατάλειψης και παραμέλησης από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Στα παιδιά παρέχεται φροντίδα όμοια με αυτή της οικογενειακής, δηλαδή διατροφή, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη, εκπαιδευτική βοήθεια και κάθε είδους πνευματική καλλιέργεια. Κάθε παιδί έχει και εξατομικευμένο πρόγραμμα που στοχεύει στην επούλωση των ψυχικών τραυμάτων που υπέστη λόγω της παραμέλησης, στην αναπτέρωση του ηθικού του, στην ανάπτυξη ταλέντων και κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων που θα του επιτρέψουν να ενταχθεί ομαλά στο κοινωνικό σύνολο μετά την ενηλικίωσή του. Παράλληλα λειτουργεί πρόγραμμα αναδοχής, είτε μερικώς με την ανάπτυξη σχέσεων φιλοξενίας σε αργίες ή Σαββατοκύριακα είτε με την μόνιμη τοποθέτηση ενός παιδιού σε οικογένεια.

Τα κορίτσια που ενηλικιώνονται και αποχωρούν από το Ίδρυμα φιλοξενούνται για ένα διάστημα, σε διαμέρισμα του Σωματείου και υπό την επίβλεψή του στην προσπάθεια να στηριχθούν στα πρώτα τους βήματα για την επαγγελματική αποκατάσταση και την κοινωνική τους ένταξη.

Οι πόροι του Ιδρύματος προέρχονται από την ακίνητη περιουσία του Σωματείου, από μικρή χρηματοδότηση του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και από χορηγίες και δωρεές, στις οποίες στηρίζεται κατά κύριο λόγο αν και δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Η ακίνητη περιουσία του Σωματείου μειώνεται διαρκώς τόσο λόγω της μείωσης της αξίας των ακινήτων και της πτώσης των ενοικίων όσο και της υψηλής φορολογίας, καθώς δυστυχώς ο φορέας μας παρά το σπουδαίο έργο που επιτελεί, δεν εξαιρείται από φορολογικές επιβαρύνσεις. Οι χορηγίες και οι δωρεές λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης έχουν μειωθεί αισθητά και ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να λειτουργούν συμπληρωματικά, εντούτοις μεγάλο μέρος της βιωσιμότητας του χώρου στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτές. Σε ό,τι αφορά στις εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα ανεύρεσης πόρων. Τέλος η επιχορήγηση από το Υπουργείο δεν έχει ούτε σταθερότητα ούτε γενναιοδωρία. Παρότι η επιχορήγηση δεν καλύπτει τα ανελαστικά έξοδα λειτουργίας του Ιδρύματος, την φετινή χρονιά έχουμε λάβει μόλις το ποσό των 35.000,00 € για το ά εξάμηνο, έναντι του ποσού των 100.000,00 € που είχαμε αιτηθεί εξηγώντας σε όλους τους ιθύνοντες την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα της καταβολής του.

Υπάρχει ανάγκη για τα εξής είδη:

ΕΙΔΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

·        Κουτιά μεγάλα αποθήκευσης πλαστικά

·        Σφουγγαρίστρες – Σκούπες – Φαράσια ψηλά

·        Ομπρέλες

·        Σακούλες απορριμμάτων μεγάλες

·        Πιάτα βαθιά – Ποτήρια

·        Παντόφλες

·        Φαγητοδοχεία (Τάπερ)

ΤΡΟΦΙΜΑ

·        Αυγά

·        Νερά μικρά εμφιαλωμένα

·        Βούτυρο

·        Kατεψυγμένα Λαχανικά

·        Ξηροί καρποί

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

·        Πλυντήριο ρούχων

·        Αφυγραντήρας για χώρο 50 τετρ.μέτρων

·       Φριτέζα

ΕΠΙΠΛΑ

·        Τραπεζαρία για εφηβικό σαλόνι

·        Παπουτσοθήκες

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ

Υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων

Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail