Σύσκεψη στην Π.Ε. Φλώρινας για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών

Σύσκεψη στην Π.Ε. Φλώρινας για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Σύσκεψη στην Π.Ε. Φλώρινας για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών

Τη Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Π.Ε. Φλώρινας για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητα Υπηρεσιών και Φορέων σε ενδεχόμενη εμφάνιση κρούσματος Πανώλης στα Μικρά Μηρυκαστικά στην Π.Ε. Φλώρινας.

Στη  σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Αθανάσιος Τάσκας, ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλειος Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Ιωάννης Λιάσης, ο Δήμαρχος Πρεσπών Γεώργιος Στεργίου,  ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Ε. Φλώρινας Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος, η Προϊστάμενη του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας και Ζωικών Υποπροϊόντων Μαρία Κοσμίδου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Φλώρινας Παντελής Πηλείδης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Υγείας και Προστασίας Ζώων Παναγιώτης Μιχόπουλος και ο Νικόλαος Παρίσης από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροκομίας Π.Ε. Φλώρινας.

Κατά τη σύσκεψη τονίστηκαν τα ακόλουθα:

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, είναι μια ιογενής ασθένεια των προβάτων και των αιγών (ιός Peste de Petits Ruminants -PPRV).

Η ασθένεια είναι πιο σοβαρή στις αίγες και συχνά μολύνονται όλα τα ζώα της εκτροφής.

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία.

Τα νεαρά ζώα είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα ενήλικα.

Τα άγρια μηρυκαστικά (π.χ. ελάφια, αίγαγροι) μπορούν να εκκρίνουν τον ιό ο ρόλος τους όμως στην εξάπλωση της νόσου δεν έχει διευκρινιστεί.

Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας (90 έως 100%), ιδιαίτερα στις χώρες όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά.

Προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες, καθώς το κοπάδι πρέπει να θανατωθεί επιτόπου αν μολυνθεί.

Τα μολυσμένα πτώματα πρέπει να καταστραφούν και απαγορεύεται η διακίνηση ακατέργαστου γάλακτος (χωρίς παστερίωση) όπως και τα προϊόντα του από μολυσμένα ζώα.

Η συμμετοχή των τριών Δημάρχων της Π.Ε. Φλώρινας με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αποσκοπούσε στον καθορισμό συγκεκριμένων ενεργειών από κάθε Δήμο σε πιθανή εμφάνιση της νόσου στην περιοχή μας υπό τον συντονισμό της Π.Ε. Φλώρινας, καθώς αποφασίστηκε ότι θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταπολέμηση της νόσου.

 

Χρήσιμες συμβουλές για τον κτηνοτρόφο:

  • Ελέγχω καθημερινά τα ζώα μου και αν παρατηρήσω ύποπτο σύμπτωμα σε κάποιο ζώο ειδοποιώ αμέσως τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.
  • Καθαρίζω και απολυμαίνω τακτικά τους χώρους εκτροφής μου με ένα από τα εγκεκριμένα ιοκτόνα απολυμαντικά.
  • Τηρώ όλους τους κανόνες βιοασφάλειας (τροχολουτήρες, ποδολουτήρες).
  • Περιορίζω την είσοδο ανθρώπων και οχημάτων στην εκτροφή.
  • Καταπολέμηση των τρωκτικών.
  • Δεν δανείζομαι ζώα, εργαλεία, σκεύη ή οχήματα από άλλες εκτροφές.
  • Δε φέρνω τα ζώα μου σε επαφή με ζώα άλλης εκτροφής.
  • Διατηρώ τα ζώα σε καλή κατάσταση (σωστή διατροφή, εμβολιασμούς, αποπαρασιτισμούς).
  • Προσοχή στις αγοραπωλησίες ζώων – Αναβάλλουμε προγραμματισμένες αγορές.
  • Προσοχή στην αγορά ζωοτροφών (σανό, άχυρα) – μόνο αν είναι απαραίτητο και ξεφορτώνουμε όσο το δυνατόν πιο μακριά από το χώρο που βρίσκονται τα ζώα.
  • Προσοχή! O ιός παραμένει στο γάλα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείται το γάλα, πρέπει να βράζεται για να καταστραφεί ο ιός και να μη μολυνθεί το περιβάλλον.
Κοινοποιήστε: FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail