Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας στις δηλώσεις Ζεμπελιάδου για την Αγία Όλγα
Συνέντευξη τύπου σχετικά με τις δηλώσεις της επικεφαλής του συνδυασμού “Ελπίδα” κ. Γεωργίας Ζεμπελιάδου αναφορικά με το έργο της Αγίας Όλγας, παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στα γραφεία της Π.Ε. Φλώρινας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μπίρος δήλωσε τα εξής:
«Για την παρούσα περιφερειακή αρχή, το έργο της Αγ. Όλγας αποτελεί βασική προτεραιότητα και η διάσωση του κτιρίου είναι υποχρέωσή μας. Εδώ και έντεκα (11) χρόνια περίπου δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση, δεν έχει υλοποιηθεί κανένα έργο στο συγκεκριμένο κτίριο. Μόνο η παρούσα περιφερειακή αρχή κατάφερε, με πολύ κόπο και βάσανα, να εντάξει έργα αναβάθμισης του συγκεκριμένου κτιρίου και να το σώσει, σε πρώτη φάση, κάτι για το οποίο είμαστε υπερήφανοι.
Για την ένταξη του έργου, που ψηφίστηκε ομόφωνα στην 25η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 28/11/2016, υποβλήθηκε τεχνικό δελτίο στο οποίο αναφερόταν ρητά ότι φορέας υλοποίησης ήταν ο Σύλλογος προς διάδοση των ελληνικών γραμμάτων. Για την επιπρόσθετη δαπάνη των 100.000 ευρώ, υποβάλλαμε τεχνικό δελτίο για την αντίστοιχη αύξηση πίστωσης, σε συνεννόηση με τον Σύλλογο και το Πανεπιστήμιο. Η κ. Ζεμπελιάδου δεν ψήφισε τότε την επιπρόσθετη χρηματοδότηση, παρά το ότι αναφερόταν ρητά ότι φορέας υλοποίησης είναι ο Σύλλογος προς διάδοση των ελληνικών γραμμάτων, φορέας λειτουργίας και διαχείρισης του έργου μετά την ολοκλήρωσή του είναι το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας με εκπρόσωπό του τον κ. Πρύτανη, ενώ το δελτίο συνέταξε η τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Φλώρινας. Είναι μια διαδικασία απόλυτα νόμιμη, που ακολουθείται για όλα τα έργα που γίνονται μέσω του πόρου και φυσικά δεν υπάρχει κανένα μεμπτό πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι, η τεχνική εκτίμηση για τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου έργου έγινε από την τεχνική υπηρεσία της Π.Ε. Φλώρινας.
Ως προς τις διαδικασίες, και επειδή το συγκεκριμένο κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται, έπρεπε σε κάθε βήμα να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας νεωτέρων μνημείων και τεχνικών έργων Ηπείρου – Βόρειου Ιονίου και Δ. Μακεδονίας, η οποία είχε έρθει στην Π.Ε. Φλώρινας παρουσία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης κ. Μιχελάκη και των αντίστοιχων υπηρεσιών, για να δουν από κοντά την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου. Υπάρχουν όλες οι αποφάσεις και οι γνωμοδοτήσεις για το πώς θα γίνουν οι επισκευές, με την επίβλεψη φυσικά πάντα της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία θα όριζε μηχανικό. Δεν μπορούσαμε εκ των πραγμάτων να κάνουμε καμία παρέμβαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας, η οποία θα ελέγχει κάθε εργασία που γίνεται. Αυτό άλλωστε αποτελεί υποχρέωσή της.
Έπειτα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν ανάγκες που δεν μπορούν να προϋπολογιστούν και είναι απρόβλεπτες. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, υπάρχει σχετικό αίτημα από το Πανεπιστήμιο για να γίνουν εργασίες στην Αγία Όλγα που αφορούν την πρόσβαση στο κτίριο ατόμων με ειδικές ανάγκες, και θα χρειαστεί και επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Τέτοιες ανάγκες, που έχουν απαίτηση πρόσθετης χρηματοδότησης, θα περνάνε και από τις ανάλογες νόμιμες διαδικασίες έγκρισης.
Στο επιχειρησιακό σχέδιο που αφορά τον αναπτυξιακό πόρο, τα έργα που εντάσσονται ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία και αναφέρεται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, φορέας υλοποίησης μπορεί να είναι ένα Ν.Π.Ι.Δ. Ο έλεγχος για αυτές τις διαδικασίες γίνεται από την επιτροπή παρακολούθησης του πόρου. Όλες οι ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα ακολούθησαν το κανονιστικό πλαίσιο του πόρου και οι υπηρεσίες δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για τον τρόπο και τη διαδικασία υλοποίησης του έργου.
Ούτως ή άλλως, δεν έχει εκταμιευτεί μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ, δεν έχει εκτελεστεί κανένα έργο και δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο. Οι διαδικασίες θα γίνουν σύμφωνα με αυτά που ορίζει η διαχείριση του πόρου.
Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με την κ. Ζεμπελιάδου, αλλά θα πρέπει να σταματήσει να αναζητάει φαντάσματα. Εγώ λυπάμαι πολύ γιατί αυτό το έργο, που είναι σημαία για τη Φλώρινα, βρίσκει απέναντί του έναν άνθρωπο από τη Κοζάνη ο οποίος πολεμάει να μη γίνουν έργα στη Φλώρινα και ειδικά στο Πανεπιστήμιο. Όλα αυτά τα χρόνια άλλωστε, όταν ήταν και η ίδια διαχειρίστρια του πόρου, είδαμε πόσα έργα εκτελέστηκαν στην Π.Ε. Φλώρινας και στο Πανεπιστήμιο. Είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι επί διαχείρισης της κ. Ζεμπελιάδου, δεν είχε εγκριθεί το ρυμοτομικό του Πανεπιστημίου; Αντίθετα έγιναν πολλά έργα για το Πανεπιστήμιο στην Κοζάνη. Ίσως στόχος της είναι οι σχολές της Φλώρινας κάποια στιγμή να μεταφερθούν στην Κοζάνη, δεν μπορώ να φανταστώ άλλον λόγο. Ο στόχος της είναι η συγκέντρωση και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που λειτουργούσε όταν διαχειριζόταν πόρους όλα αυτά τα χρόνια.
Η παρούσα περιφερειακή αρχή διαχέει τους πόρους περιφερειακά με στόχο την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας είναι ότι εμείς εγγυόμαστε με σαφή τρόπο πως όλες οι διαδικασίες και οι ενέργειες για τη διάσωση του συγκεκριμένου κτιρίου γίνανε με τις διαδικασίες που ορίζουν οι κανονισμοί και δεν έγινε καμία επιπρόσθετη ενέργεια. Και αυτό γιατί κοιτάμε τι είναι δίκαιο, κοιτάμε να δώσουμε όραμα και ανάπτυξη στην περιοχή μας.»